Mainos

YK:n Ban Ki-moon: Seksuaalivähemmistöjen syrjinnälle ei ole sijaa

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on ottanut kantaa seksuaalivähemmistöjen syrjintää vastaan YK:n ensimmäisessä homojen ja muiden HLBTIQ-ryhmien oikeuksia käsittelevässä huipputason kokouksessa.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjinnälle ei enää ole sijaa nykyajassa, Ban Ki-moon sanoi YK:n yleiskokouksen ohella pidetyssä tapaamisessa. 

Ban kuvaili häpeälliseksi sitä, että satoja ihmisiä kuolee yhä vuosittain seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvan väkivallan seurauksena. Hän muistutti puheessaan myös, että miljoonat elävät yhä suvaitsemattomuuden ja syrjinnän kohteina seksuaalisen suuntautumisensa tähden.

– Useat maat vastustavat historian virtaa rankaisemalla homoudesta tai edes siitä puhumisesta ankarin, uusin rangaistuksin, Ban sanoi. 

Liki 40 maata hyväksyy jo homoliitot

Ban muistutti, että liki 40 maata hyväksyy jo samaa sukupuolta olevien parien liitot. Hän myös kehui puheessaan Mosambikia, Naurua ja Seychellien tasavaltaa siitä, että ne poistivat homouden rikoslaistaan tänä vuonna. 

– Haluan kysyä heiltä, jotka haluavat kulttuuriin tai uskontoon nojaten kieltää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöiltä heidän ihmisoikeutensa: mitä saavutatte tekemällä toisista vähemmän tasa-arvoisia, Ban sanoi.  

– Onko uskontonne tai kulttuurinne niin heikko, että se on mahdollista säilyttää vain kieltämällä muilta heidän perusoikeutensa? 

Ban joutui viime vuonna rajun arvostelun kohteeksi muun muassa Venäjän taholta, kun hän päätti, että YK:lle työskentelevien homoseksuaalien kumppanit saavat samat edut kuin YK:n heterotyöntekijöiden kumppaneilla jo on. YK:n ihmisoikeusneuvosto myös nimitti hiljattain ensimmäisen pelkästään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeusloukkauksista raportoivan asiantuntijansa.

Biden: Ulkopuoliset eivät voi määrittää rakkautta 

HLBTIQ-ryhmien oikeuksia käsittelevään YK-kokoukseen osallistui johtajia noin 20 maasta, heidän joukossaan Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden

Homous on rikos yli 70 maassa. Biden nosti näistä esiin erityisesti Egyptin, Venäjän ja Ugandan, joissa homojen pidätykset ovat hänen mukaansa lisääntymässä.  

– Yksikään hallitus, yhteiskunta tai yksilö ei missään tilanteissa saisi yrittää määrittää, ketä ihminen rakastaa, Biden sanoi.

Suomessa keskustelua on herättänyt kirkon kanta samaa sukupuolta olevien avioliittoihin:

8:59

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.