Ugandassa allekirjoitettiin lakimuutos – kuolemanrangaistus "törkeästä homoseksuaalisuudesta"

Ugandan presidentti Yoweri Museveni on allekirjoittanut yhden maailman tiukimmista homo- ja transseksuaalien vastaisista laeista, johon sisältyy kuolemanrangaistus "törkeästä homoseksuaalisuudesta". 

Samaa sukupuolta olevien henkilöiden väliset suhteet olivat jo ennestään laittomia Ugandassa, kuten yli 30 Afrikan maassa, mutta uusi laki menee paljon pidemmälle.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Ugandan uudessa laissa säädetään kuolemanrangaistuksesta "sarjarikollisille", jotka rikkovat lakia. Siinä säädetään myös 20 vuoden tuomio homoseksuaalisuuden "edistämisestä".

– Ugandan presidentti on tänään laillistanut valtion tukeman homo- ja transfobian, sanoi ugandalainen ihmisoikeusaktivisti Clare Byarugaba.

– Tämä on hyvin synkkä ja surullinen päivä LGBTQ-yhteisölle, liittolaisillemme ja koko Ugandalle.

Avustukset vaarassa

Uganda saa vuosittain miljardeita dollareita ulkomaista apua ja nyt se voi ihmisoukeusloukkauksien vuoksi joutua pakotteiden kohteeksi. Lain tiukentuminen on tuomittu laajasti etenkin länsimaissa.

YK:n ihmisoikeusneuvosto sanoi lain olevan resepti ugandalaisten oikeuksien järjestelmälliseen loukkaamiseen.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi maanantaina pitävänsä Ugandan uutta lakia vakavana ihmisoikeusloukkauksena. Biden uhkaa, että Yhdysvallat katkaisee avustukset ja investoinnit Itä-Afrikan maahan.

Hän vaati uusien lakien välitöntä kumoamista.

– Homoseksuaalisuuden vastaisen lain säätäminen Ugandassa on traaginen yleismaailmallisten ihmisoikeuksien loukkaus, Biden sanoi lausunnossa.

– Kenenkään ei pitäisi joutua jatkuvasti pelkäämään henkensä puolesta tai joutumista väkivallan ja syrjinnän kohteeksi. Se on väärin, hän jatkoi.

Presidentti kertoo pyytäneensä kansallista turvallisuusneuvostoa arvioimaan, mitä laki merkitsee kaikilta osin Yhdysvaltain toiminnan osalta Ugandan suhteen, mukaan lukien aids-apu sekä muut avustusmuodot ja investoinnit. Hän sanoi hallintonsa myös harkitsevan sanktioiden asettamista Ugandalle ja pääsyn estämistä Yhdysvaltoihin niiltä ihmisiltä, jotka osallistuvat ihmisoikeusrikkomuksiin ja korruptioon.




Lue myös:

    Uusimmat