Mainos

YK:n asiantuntija varoittaa ihmisoikeuksia uhkaavasta "ilmastoapartheidista" – kaikkein köyhimmät kärsivät eniten: "He ovat vastuussa vain murto-osasta maailman päästöistä"

Maapallon köyhimmät tulevat kärsimään eniten ilmastonmuutoksesta ja maapallon lämpeneminen saattaa uhata jopa demokratian toteutumista maailmassa, varoittaa YK:n asiantuntija.

YK:n ihmisoikeusasiantuntija Philip Alston varoittaa tuoreessa raportissa ilmastonmuutoksen vakavista vaikutuksista maailmanlaajuisiin ihmisoikeuksiin. Maapallon lämpeneminen uhkaa köyhdyttää, johtaa kymmenien miljoonien pakolaisuuteen ja nälänhätään.

Hänen mukaansa meitä uhkaa "ilmastoapartheid"-skenaario, jossa rikkaat pystyvät pakenemaan kuumuutta, nälänhätää ja konfliktia, mutta muut joutuvat kärsimään.

– Köyhyydessä elävät ovat vastuussa vain murto-osasta maailman päästöistä, mutta he joutuvat kärsimään ilmastonmuutoksen pahimmat haittavaikutukset ja heillä on vähiten mahdollisuuksia suojautua.

Hänen mukaansa ilmastonmuutoksella on kaikkein vakavimmat vaikutukset köyhimpiin maihin ja alueisiin. Alston sanoo, etteivät valtiot tai ihmisoikeuksia ajavat järjestöt ole tehneet tarpeeksi töitä ilmastonmuutoksen ratkaisemiseksi ja osa maista on ottanut "lyhytnäköisiä askeleita taaksepäin."

Hän sanoo, että ilmastonmuutos uhkaa demokratian ja ihmisoikeuksien toteutumista maailmassa.

– Ilmastonmuutos uhkaa mitätöidä viimeisen 50 vuoden globaalin terveydenhuollon, kehityksen ja köyhyyden vähentämisen saavutukset, Alston sanoo.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja