YK:n asiantuntija: Navalnyin kuolema oli jäävuoren huippu – "En voi olla ajattelematta, kuka on seuraava"

"Navalnyi näännytettiin, eristettiin, jätettiin hoidotta – onko siis merkitystä, mikä se lopullinen armonisku oli?" 2:10
Katso myös: MTV Uutisten ulkomaantoimituksen päällikkö Mirja Kivimäki kommentoi uutista Aleksei Navalnyin kuolemasta.

Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin kuolema oli vasta jäävuoren huippu, YK:n Venäjän ihmisoikeustilanteesta raportoiva asiantuntija Mariana Katzarova sanoi perjantaina.

Navalnyin kuolemasta kertoivat venäläisviranomaiset perjantaiaamuna. Navalnyi, 47, kuoli vankeudessa Siperiassa.

Katzarova sanoi AFP:n haastattelussa, että jollain tasolla kuolema oli odotettavissa ja toisaalta taasen valtava sokki. 

Katzarova peräänkuulutti useiden muiden tavoin avointa ja Venäjän hallinnosta erillään olevaa tutkintaa kuolemaan johtaneista syistä.

Hän sanoi, että ihmisoikeustilanne Venäjällä on rapautunut viimeisen 20 vuoden aikana, mutta Venäjän Ukrainaan tekemän täysimittaisen hyökkäyksen jälkeen tilanne on muuttunut laajasti. Hän kutsui haastattelussa tilannetta ihmisoikeuksien sorroksi.

Katzarova on YK:n ensimmäinen Venäjän ihmisoikeustilanteeseen keskittynyt asiantuntija ja hän aloitti työssään viime vuoden toukokuussa. 

Hänen työhönsä kuuluu tarkkailla Venäjän ihmisoikeustilannetta ja raportoida siitä YK:n ihmisoikeusneuvostolle sekä YK:n yleiskokoukselle.

–  Me suremme Navalnyin kuolemaa, mutta samalla vaadimme satojen poliittisten vankien vapauttamista Venäjällä – ihmisoikeusaktivistien, toimittajien, juristien – koska en voi olla ajattelematta, kuka on seuraava, Katzarova sanoi haastattelussa.

Lue myös:

    Uusimmat