YK ja EU kehottivat Britanniaa hylkäämään parlamentin läpäisseen Ruanda-lakiesityksen

Lain tavoitteena on lähettää turvapaikanhakijoita Britanniasta Ruandaan odottamaan turvapaikkapäätöstä.

Sekä YK että EU kehottivat tiistaina Britanniaa luopumaan siirtolaisten lähettämisestä Itä-Afrikan Ruandaan. Parlamentti oli aikaisemmin hyväksynyt asiaa koskevan esityksen, ja siltä puuttuu enää kuningas Charlesin vahvistus.

YK:n mukaan Britannian palautuslaki muodostaisi vaarallisen ennakkotapauksen ja uhkaisi oikeusvaltioperiaatetta.

Euroopan unionin perusoikeusviraston (FRA) johtajan Michael O'Flahertyn mukaan laki loukkaisi myös siirtolaisten ihmisoikeuksia.

–  Olen huolissani siitä, että Ruanda-laki mahdollistaa politiikan, jossa ihmisiä siirretään Ruandaan niin, että valtaosassa tapauksista Britannian viranomaiset eivät ole arvioineet mitenkään heidän turvapaikkahakemuksiaan, O'Flaherty sanoi.

Ruanda kommentoi päätöstä toteamalla olevansa siihen tyytyväinen ja sanoi toivottavansa mahdolliset maahantulijat tervetulleiksi. 

Brittimedian mukaan Britannia on lupautunut maksamaan tulevina vuosina Ruandalle satoja miljoonia puntia, vaikka maahan ei lähetettäisi ketään.

Kansalaisjärjestöt uhkaavat vastatoimilla

Useat kansalaisjärjestöt ovat kuitenkin heti tuoreeltaan kertoneet, että ne aikovat ryhtyä toimiin, joilla vastustetaan ihmisten lähettämistä Ruandaan. Jos järjestöt vievät asian oikeuteen, tarkoittanee se, ettei ihmisten lennättämistä Ruandaan tulla näkemään ennen kuin tuomioistuimet ovat antaneet ratkaisunsa asiassa.

Lain tavoitteena on lähettää turvapaikanhakijoita Britanniasta Ruandaan odottamaan turvapaikkapäätöstä. Päätös antaisi heille kuitenkin oikeuden jäädä vain Ruandaan.

Britannian pääministeri Rishi Sunak on puolustanut lakiehdotusta sen tarjoamalla pelotevaikutuksella Britanniaan suuntaaville turvapaikanhakijoille.

Lue myös:

    Uusimmat