YK hyväksyi kv. sotarikosoikeuden perustamisen

YK päätti viime yönä Roomassa perustaa kansainvälisen sotarikostuomioistuimen.

YK:n pääsihteerin Kofi Annanin oli määrä osallistua uuden kansainvälisen sotarikostuomioistuimen perustusasiakirjan allekirjoitustilaisuuteen tänään iltapäivällä Roomassa. Annan keskeytti Latinalaisen Amerikan matkansa lentääkseen Roomaan, kun läpimurto tuomioistuimen perustamisesta lauantain vastaisena yönä syntyi.

Läpimurto kohti tuomioistuimen perustamista syntyi myöhään illalla, kun 160 maan valtuuskuntien ylivoimainen enemmistö torjui komiteaäänestyksessä Yhdysvaltain ja Intian muutosesitykset ja teki siten selväksi, etteivät ne aio vastustaa käsittelyn pohjana olevaa kompromissiesitystä.

Nyt perustettavan tuomioistuimen tehtäväksi tulee tuomita henkilöitä, jotka syyllistyvät kansanmurhaan, rikoksiin ihmisyyttä vastaan, vakavimpiin sotarikoksiin tai hyökkäysrikokseen. Uudesta tuomioistuimesta tulee pysyvä, eikä sen toimivaltaa rajata tiettyihin konflikteihin.

Suomi pitää kansainvälisen rikostuomioistuimen perustamista merkittävänä saavutuksena, koska sitä tarvitaan vakavien kansainvälisten rikosten selvittämiseen ja tuomitsemiseen tilanteissa, joissa kansallinen oikeusjärjestelmä on romahtanut. Ulkoministeriön mukaan tuomioistuinta tarvitaan myös tilanteissa, joissa valtio pyrkii suojaamaan rikoksiin syyllistyneitä rikosoikeudelliselta vastuulta.

Yhdysvaltain ehdotuksessa vastustettiin ratkaisua eritoten syyttäjän osalta. Yhdysvallat ei halunnut, että tuomioistuimessa voitaisiin syyttää sopimuksen ulkopuolelle jättäytyneiden valtioiden kansalaisia, jotka ovat toimineet virallisissa tehtävissä esimerkiksi sotilaina, ellei kyseinen valtio suostu oikeuskäsittelyyn. Yhdysvaltain muutosehdotuksen selvä kaatuminen heijasteli muiden maiden suuttumusta Yhdysvaltain taktiikkaan viisi viikkoa jatkuneessa konferenssissa. Varsinkin Euroopan maat kannattavat voimakasta ja itsenäistä kansainvälistä sotarikostuomioistuinta, jonka riippumaton pääsyyttäjä voi ryhtyä toimiin ilman edeltäviä poliittisia neuvotteluja.

Eilisen äänestykseen tyytymätön Yhdysvaltain päävaltuutettu David Scheffer sanoi, ettei mikään sopimus voi Wienin sopimuksen mukaan sitoa tai velvoittaa sopimuksen ulkopuolelle jättäytyneitä valtioita.

Lue myös:

    Uusimmat