Yhteiskuntasopimus kaatui: "Olen äärimmäisen pettynyt"

Neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta ovat pääministeri Juha Sipilän mukaan kaatuneet.  

Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa olevansa äärimmäisen pettynyt, sillä prosessissa ei löytynyt sitoutumista yhteiseen maaliin.  

-Kaikki kivet käännettiin. Olen äärimmäisen pettynyt, Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa tavattuaan työmarkkinajohtajat.  

Sipilä kertoi, että hallitus alkaa heti huomenna laatia suunnitelmaa vaihtoehtoisista keinoista. Tavoitteena on, ettei aiemmin kaavailtuihin lisäleikkauksiin ja -veronkorotuksiin tarvitsisi turvautua. Sipilä ei eritellyt mahdollisia keinoja vaan sanoi hallituksen tekevän nyt sen, mitä se omilla keinoillaan pystyy.

Hänen mukaansa suunnitelmasta ja tarkemmista keinoista kerrotaan vielä alkusyksyn aikana.  

Myös muiden hallituspuolueiden puheenjohtajat, perussuomalaisten Timo Soini ja kokoomuksen Alexander Stubb sanovat olevansa erittäin pettyneitä yhteiskuntasopimuksen kaatumiseen.

Käytännössä yhteiskuntasopimus kaatui kiistaan prosenttitavoitteesta. Hallitus oli asettanut yhteiskuntasopimuksen tavoitteeksi yksikkötyökustannusten alentamisen vähintään viidellä prosentilla Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi. 

Suurin palkansaajajärjestö SAK ilmoitti jo hyvissä ajoin vastustavansa prosenttitavoitteen asettamista tässä vaiheessa.  

-SAK:lla oli selkeä näkemys, ettei se lähde neuvottelupöytään, jossa toiset asettavat tavoitteen, puheenjohtaja Lauri Lyly sanoi tiedotustilaisuudessa neuvottelujen päätyttyä.  

Hänen mukaansa SAK oli kuitenkin valmis hakemaan työllisyyttä ja kasvua.  

 

Lue myös:

    Uusimmat