Mainos

Stubb ei tinkisi yhteiskuntasopimuksen tavoitteista

Yhteiskuntasopimuksen vaikutusten on oltava tarkasti mitattavissa, sanoo kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb.  

Stubbin mukaan on ehdottoman tärkeää, että sopimuksessa mainitaan tavoite yksikkötyökustannusten alentamisesta viidellä prosentilla. SAK on ilmaissut suoraan, ettei se ole valmis neuvottelemaan valmiiksi annetuista prosenttitavoitteista.

Suomen suurin palkansaajakeskusjärjestö on linjannut myös, ettei se ole valmis neuvottelemaan kokonaistyöajan pidentämisestä.  
Näkemyserosta huolimatta sopimuksen syntyminen on Stubbin mukaan yhä mahdollista.  

Neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta tiivistyvät tänään illalla pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa. Kokoomusta illan neuvotteluissa edustava Petteri Orpo sanoo odottavansa vakavaa keskustelua, koska perjantai on ehdoton takaraja neuvotteluille.  

– Toivon, että kaikki mahdollinen tehdään, jotta meillä olisi silloin edellytykset sopimukselle.  

Hallitus on uhannut toteuttaa merkittävät lisäsäästöt, jos yhteiskuntasopimusta ei synny. Säästöjä tehtäisiin ennakoidun neljän miljardin euron lisäksi 1,5 miljardilla. Samalla hallitus jättäisi toteuttamatta miljardin euron ansiotuloveron kevennyksen.  

– Jos sopimus ei toteudu, voimme jakaa tulevat toimet eri kategorioihin: hallitusohjelmassa jo mainittuihin ja lisätoimenpiteisiin, Stubb sanoo, muttei halua ennakoida lisätoimia tarkemmin.  

Hallitus on Stubbin mukaan valmis vaikeisiinkin päätöksiin.  

– Pääsisimme vain huomattavasti helpommalla, jos tekisimme yhteiskuntasopimuksen mukaisia rakenteellisia uudistuksia.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.