Yhteiskuntasopimus: SAK päättää neuvotteluhaluistaan maanantaina

Neuvottelujen jatko ratkeaa maanantaina 1:57

Palkansaajakeskusjärjestö SAK päättää vasta ensi maanantaina hallituksensa kokouksessa, osallistuuko se uuteen yritykseen yhteiskuntasopimusneuvotteluissa. SAK:n työvaliokunta käsitteli asiaa tänään. Neuvotteluissa on tarkoitus sopia toimista, joilla hallituksen niin kutsutut pakkolait voitaisiin välttää. 

Yhteiskuntasopimusneuvotteluja yritetään käynnistää nyt jo viidettä kertaa. Tavoitteena on parantaa työllisyyttä ja Suomen hintakilpailukykyä. Kokonaisuuteen liittyvät työehtojen heikennykset ovat herättäneet vastusta palkansaajapuolella. Aiemmat yritykset ovat kaikki päättyneet tuloksettomasti.

Uusin yritys alkoi toissapäivänä, kun elinkeinoelämän keskusliitto ilmoitti halustaan neuvotella, vaikkei kuljetusaloja edustava AKT sitoutuisikaan tulokseen ennakolta. EK haluaa kuitenkin neuvotella palkankorotuksista erikseen ensi syksynä liittotasolla.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n hallitus linjasi eilen, että järjestö lähtee mukaan uusimpaankin yritykseen. Myös korkeasti koulutettujen keskusjärjestö Akava on suhtautunut neuvotteluihin myönteisesti.

Jos SAK:n hallitus maanantaina päättää lähteä mukaan uusimpaankin yritykseen, niin neuvottelut alkanevat jo ensi viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat