Yhteiskunnan reunalla olevat nuoret eivät luota ihmisiin

Tänään julkaistun Vamos-nuorten hyvinvointitutkimuksen mukaan suurimmalla osalla opiskelu- ja työelämän ulkopuolella olevista nuorista on luottamusvaje ihmisiä ja erilaisia toimijoita kohtaan.

Lisäksi heistä vain neljä kymmenestä kokee, että ulkopuoliset ihmiset arvostavat heitä. 

Vamos on Helsingin Diakonissalaitoksen 16-29 -vuotiaille helsinkiläisille ja espoolaisille tarjoama palvelukokonaisuus, jonka tarkoituksena on vahvistaa huono-osaisiksi joutuneiden nuorten itsetuntoa ja auttaa heitä saavuttamaan itse asettamansa päämäärät. Hyvinvointitutkimukseen osallistui 120 Vamos-palveluita käyttänyttä nuorta. 

Huono-osaisen nuoren identiteetti

Tutkimus paljasti, että suurelle osalle Vamos-nuorista oli kehittynyt huono-osaisen nuoren identiteetti jo lapsuuden tai peruskoulun aikana.

–Moni ei ole saanut ystäviä ja osalla on ollut viimeistään kouluvaiheessa monenlaisia ongelmia liittyen oppimisvaikeuksiin ja koulukiusaamiseen.  Nuoret kokivat myös, etteivät olleet saaneet koulussa apua näihin ongelmiin, kertoo Helsingin Diakonissalaitoksen Vamos-koordinaattori Olli Alanen.

Vamos-koordinaattori Olli Alasen lisäksi hyvinvointitutkimuksen tekijöitä ovat Itä-Suomen yliopiston hyvinvointisosiologian professori Juho Saari, sekä Diakonia-ammattikorkeakoulun dosentti Sakari Kainulainen.

Suurin osa opiskelu- ja työelämän ulkopuolella olevista nuorista aikuisista kokee itsensä yksinäiseksi, masentuneeksi ja epäonnistuneeksi ihmiseksi.

Luotettavan ihmisen löytyminen tärkeää

Hyvinvointitutkimus vahvisti tutkijoiden käsitystä luotettavan ja nuorta arvostavan ihmisen tärkeydestä. 90 prosenttia nuorista oli oppinut luottamaan Vamoksen työntekijöihin. Samalla nuorten itsetunto ja usko tulevaisuuteen olivat kasvaneet.

Nuorten asennemuutoksessa näkyi voimakkaasti myös se, että heitä autetaan tekemään konkreettinen suunnitelma opiskelu- ja työpaikan löytämiseksi. 

–75 prosenttia tutkimukseen osallistuneista huono-osaisista nuorista piti mahdollisena, että on puolen vuoden kuluttua joko opiskelemassa tai töissä. Jopa 90 prosenttia puolestaan piti mahdollisena sitä, että voisi viettää puolen vuoden kuluttua aikaa ystävien parissa. Tämä on merkittävää, sillä kyse on hyvin yksinäisistä ihmisistä, iloitsee Vamos-koordinaattori Alanen. 

Jatkossa apua myös ulkonäköpaineisiin

Tutkimus nosti esiin myös uuden alueen, jossa huonosta itsetunnosta kärsivät nuoret tarvitsevat tukea. 

–Yllättävintä minun mielestäni oli se, miten vakavista ulkonäkö- ja paino-ongelmista meidän nuoret kärsivät. Erityisesti miesten hyvinvointia heikensi merkittävästi se, jos he olivat tyytymättömiä painoonsa tai ulkonäköönsä.  Meidän pitää pystyä jatkossa auttamaan huono-osaisia nuoria myös tässä asiassa, Vamos-koordinaattori painottaa.


Lue myös:

    Uusimmat