Yhteishaku alkoi: MTV tutustui poronhoito-opintoihin Inarissa, jossa Saamelaisalueen koulutuskeskuksella on erityinen tehtävä

MTV Inarissa: Tällaiset ovat poronhoito-opinnot – kaikki tämä täytyy tietää poroista 2:46
MTV Inarissa: Tällaiset ovat poronhoito-opinnot – kaikki tämä täytyy tietää poroista

Yhteishaku toisen asteen oppilaitoksiin, eli lukioihin ja ammattikouluihin alkaa tänään. Monet hakijat pohtivat paitsi alaa, myös opiskelupaikkakuntaa. Inarissa, Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa, voi opiskella kuusi eri perustutkintoa, esimerkiksi kokiksi, lähihoitajaksi tai poronhoitajaksi.

Saamelaisalueen koulutuskeskuksella on erityinen tehtävä, joka näkyy kaikessa tekemisessä.

– Meidän erityisosaamisemme on saamen kielen ja kulttuurin ja siihen liittyvien elinkeinojen tarpeita vastaavan koulutuksen tarjoaminen, sanoo koulutuskeskuksen kehitysjohtaja Janne Näkkäläjärvi.

Erityistehtävää täytetään muun muassa opettamalla saamen käsitöitä ja kaikkia kolmea Suomessa puhuttavaa saamen kieltä.

Katso alla olevalta videolta Huomenta Suomen keskustelu ammatillisen koulutuksen yhteishausta sekä saamelaisesta koulutuksesta.

Yhteishaku alkaa - onko todistuksilla liian suuri rooli valinnoissa 10:52

Lapin elinkeinoista tutuimpia lienevät matkailu hotelleineen ja ravintoloineen sekä porotalous. Kokeilla riittää töitä Lapissa ja tämä huomioidaan opinnoissa.

–  Me käytetään poroa hyvin paljon ja Inarijärven kalaa. Siinä mielessä olemme onnellisessa asemassa että poronlihan tuotanto on omasta takaa oman opetusteurastamon kautta aika turvattua tänä päivänä, sanoo lehtori Jyrki Jumisko.

Poronhoitajakoulutusta on Suomessa saatavissa vain Inarissa. Opiskelijat ovat lähes poikkeuksetta porotilojen nuoria.

–  Oman elämäntilanteen kannalta oli järkevämpi keskittyä porotalouteen keskittyä ja sitten alkoi myös kiinnostaa enempi se kaikki muukin kuin se fyysinen työ mikä kuuluu siihen porotalouteen, kertoo poronhoitajaopiskelija Selina Kangas.

Myös yli 50-vuotiaat alanvaihtajat opiskelevat Lapissa

Saamelaisalueen koulutuskeskuksen opiskelijoista suuri enemmistö on alueelta kotoisin olevia nuoria, mutta viisikymppinen alanvaihtaja Etelä-Suomesta ole harvinaisuus.

–  Yks tosi suosittu on ollut tuo eräoppaan eräopaslinja se on ammattitutkinto niin siihen on hakeuduttu kyllä ympäri Suomen, lisää Näkkäläjärvi.

Kaikkiin Saamelaisalueen koulutuskeskuksen perustutkintoihin sisältyy muutaman opintopisteen verran saamen kieltä ja kulttuuria.

Huomenta Suomessa keskusteltiin myös kyselystä, jonka mukaan saamelaislapset pelkäävät pilkkaa ja ennakkoluuloja. Katso keskustelu alta!

Kysely: Saamelaislapset pelkäävät pilkkaa ja ennakkoluuloja 10:17


Lue myös:

    Uusimmat