Yhteishaku alkaa – tarjolla yli 86 000 opiskelupaikkaa

Helsingin kaupungin idea luopua koululuokkien painotuksista herättää laajaa vastustusta opetusalan ammattilaisissa 2:26
Helsingin kaupungin idea luopua koululuokkien painotuksista herättää laajaa vastustusta opetusalan ammattilaisissa.

Haku päättyy 21. maaliskuuta. Tiedon siitä, pääsikö opiskelemaan, saa aikaisintaan kesäkuun puolivälissä.

Yhteishaku peruskoulun jälkeiseen koulutukseen alkaa tänään. Yhteishaussa voi hakea esimerkiksi lukioon ja ammatilliseen perustutkintokoulutukseen. Hakea voi myös tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen sekä työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaan koulutukseen.

Hakupaikkoja on myös kansanopistojen oppivelvollisille tarkoitetuille vapaan sivistystyön linjoille. Lisäksi tarjolla on paikkoja erityisen tuen perusteella järjestettävään ammatilliseen koulutukseen.

Hakeminen tapahtuu Opetushallituksen Opintopolku-palvelussa. Haku kestää kuukauden ajan ja päättyy 21. maaliskuuta.

Paikkoja lukioon niukasti enemmän kuin ammatilliseen koulutukseen

Oppivelvollisen pitää hakeutua toisen asteen koulutukseen, nivelvaiheen koulutukseen tai muuhun oppivelvollisuuden piiriin kuuluvaan koulutukseen ennen perusopetuksen viimeisen vuosiluokan päättymistä.

Nivelvaiheen koulutuksella tarkoitetaan esimerkiksi peruskoulun päättötodistuksen parantamiseen tähtäävää koulutusta. Koulutuksella voi myös hankkia lisätaitoja jatko-opintoihin.

Yhteishaussa on tarjolla 86  300 opiskelupaikkaa, joista vajaa 39  000 ammatilliseen ja reilut 39  000 lukiokoulutukseen.

Ruotsinkielisessä lukiokoulutuksessa on haettavana lähes 2  800 ja ruotsinkielisissä ammatillisissa perustutkinnoissa lähes 1  900 aloituspaikkaa.

Oppilaitokset julkaisevat opiskelijavalinnan tulokset aikaisintaan 15. kesäkuuta.

Juttua korjattu 23.2.2023 kello 8.55: Kolmannessa virkkeessä on korjattu ilmaisu "tutkintoon valmentavaan koulutukseen" muotoon "tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen" sekä "työhön ja itsenäiseen elämään valmistavaan koulutukseen" muotoon "työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaan koulutukseen". 

Lue myös:

    Uusimmat