Yhdysvaltalaistoimittajan tutkintavankeus jatkuu Venäjällä

Venäjällä tuomioistuin päätti jatkaa yhdysvaltalais-venäläisen toimittajan Alsu Kurmashevan tutkintavankeutta kesäkuun 5. päivään saakka. 

Asiasta kertoo hänen työnantajansa, yhdysvaltalaisrahoitteinen Radio Free Europe/Radio Liberty.

Tshekin Prahassa puolisonsa ja kahden lapsensa kanssa asuva Kurmasheva matkusti Venäjällä viime kesänä, jolloin hänen Yhdysvaltain ja Venäjän passinsa takavarikoitiin. 

Lokakuussa hänet pidätettiin, koska hän ei ollut rekisteröitynyt ulkomaiseksi agentiksi.

Työnantajan mukaan Kurmasheva sai sittemmin syytteen väärän tiedon levittämisestä, mistä enimmäisrangaistus on 15 vuotta vankeutta.

Vuonna 2022 Kurmasheva toimitti kirjan, johon oli koottu haastatteluja ja tarinoita Venäjän Ukrainassa aloittamaa sotaa vastustavilta venäläisiltä.

Sekä Kurmasheva että hänen työnantajansa ovat kiistäneet syytökset.

Kurmashevan työnantaja on sanonut toimittajan olevan vangittuna vain siksi, että tällä on Yhdysvaltain passi. Työnantajan mukaan syytökset ovat perusteettomia ja Kurmasheva on vapautettava ehdoitta ja välittömästi.

Kurmasheva on toinen yhdysvaltalaistoimittaja, joka on pidätetty Venäjällä hyökkäyssodan alkamisen jälkeen. Vakoilusta syytetty Wall Street Journalin toimittaja Evan Gershkovich on ollut Venäjällä vankeudessa yli vuoden. Myös hän on kiistänyt syytteet.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat sanoneet Venäjän käyttävän sortavaa lainsäädäntöä arvostelijoidensa ja riippumattomien toimittajien hiljentämiseen.

Lue myös:

    Uusimmat