Yhdysvaltalaista it-alan jättiä syytetään viiden miljardin ihmisen vakoilusta

Maailman suurimpiin it-yhtiöihin lukeutuvaa Oraclea vastaan on nostettu Yhdysvalloissa ryhmäkanne, jossa yhtiötä syytetään peräti viiden miljardin ihmisen seurannasta ja vakoilusta.

Ryhmäkanteen johtavana kantajana toimii irlantilaisen kansalaisten vapauksia ja ihmisoikeuksia puolustavan Irish Council for Civil Liberties -järjestön edustaja Johnny Ryan. Asiasta uutisoi irlantilainen Irish Independent -sanomalehti .

ICCL:n tiedotteen mukaan Oracle on koonnut yksityiskohtaisen rekisterin viiden miljardin ihmisen tiedoista, nimistä, kotiosoitteista, sähköpostiosoitteista, ostoksista, liikkumisesta, tuloista, poliittisista näkemyksistä ja toiminnasta internetissä. Statistan tilastojen mukaan maailmassa on noin viisi miljardia netinkäyttäjää.

Kalifornian tuomioistuimeen jätetyssä 66-sivuisessa kanteessa Oraclen teknologiaa ”maailmanlaajuiseksi valvontakoneistoksi”. Yhtiön väitetään seuranneen tavallisia netinkäyttäjiä ilman lupaa ja koostaneen näistä tarkkoja profiileja. Tech Crunchin mukaan yhtiön väitetään myös käyttäneen välityspalvelimia yksityisyysasetusten kiertämiseen.

– Oracle on loukannut miljardien ihmisten yksityisyyttä ympäri maailman. Kyseessä on Fortune 500 -yhtiö, jonka vaarallisena tavoitteena on jäljittää kaikkien maailman ihmisten liikkeitä ja toimintaa. Toimimme Oraclen valvontakoneiston pysäyttämiseksi, Ryan sanoo tiedotteessa.

Asianomistajilla on edessään melkoinen savotta, sillä Yhdysvalloissa ei ole liittovaltion tasoista tietosuojalakia.

Oracle ei ole kommentoinut aihetta tiedotusvälineille.

Lue myös:

    Uusimmat