Mainos

Yhdysvaltalaisraportti: Sveitsi pimitti suuren osan natsikultaa

Pian julkaistava Yhdysvaltojen hallituksen valmistama raportti kertoo, että on olemassa selkeitä todisteita, että natsit myivät Sveitsiin kultaa, joka oli varastettu keskitysleireillä olevilta vangeilta.

11 eri viraston tekemä raportti osoittaa myös, että sodan jälkeen Sveitsi jätti palauttamatta miljardien dollarien arvosta toisen maailmansodan aikana natseilta hankkimaansa kultaa. Raportti on määrä julkaista ensi keskiviikkona, ja ulkoministeriöstä tihkuneiden tietojen mukaan raportti esittää Sveitsin toiminnan toisen maailmansodan aikana todella huonossa valossa: sveitsiläiset olivat sekä natsien pankkiireita että rahanpesijöitä.

Raportissa ei kuitenkaan oteta kantaa siihen, pitäisikö Yhdysvaltojen ottaa jälleen neuvottelupöytään vuonna 1946 Sveitsin kanssa tekemänsä sopimus, jossa Sveitsi lupasi palauttaa 58 miljoonan dollarin eli yli 300 miljoonaa markan arvosta natseilta sodan aikana hankkimaansa kultaa. Tutkimuksen mukaan Sveitsi palautti sodan jälkeen liittoutuneille vain 15 prosenttia natseilta ostamastaan kullasta.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.