Yhdysvaltalainen ex-kenraali: Ukraina voittaa sodan, jos se ylittää Putinin "punaisen linjan"

2:19
"Mitä ihmeen joukkoja tässä on". Näin MTV Uutiset uutisoi Krimin mystisistä tapahtumista vuonna 2014.

Ukrainan pitää valloittaa takaisin Krimin niemimaa, jotta se saa Venäjästä niskaotteen, sanoo entinen yhdysvaltalaiskenraali.

Vuonna 2014 Venäjä hyökkäsi Krimille ja "pienet vihreät miehet" ottivat haltuunsa alueen sekä järjestivät paljon kritisoidun kansaäänestyksen Krimin liittämisestä osaksi Venäjää.

Katso videomateriaalia tapahtumista yläpuolelta.

Yhdeksän vuotta myöhemmin Krim on edelleen Venäjän hallussa. Vastaiskun mahdollisuutta on kuitenkin väläytetty Ukrainan sodan aikana useaan otteeseen.

– Ukraina ei tule olemaan vakaa tai turvallinen niin kauan kuin Venäjän joukot miehittävät Krimiä.

Näin väittää Yhdysvaltain armeijan eläköitynyt kenraaliluutnantti Ben Hodges CNN:n haastattelussa. Hänen mukaansa Ukrainan pitää palata Krimille ja ottaa se takaisin haltuunsa.

"Krim on ratkaiseva osa koko sotaa"

Hodgesin mielestä takaisinvalloitus on elintärkeää jo siitä syystä, että Ukrainan talouden on helpompi elpyä, kun sota on ohitse.

– Krim on ratkaiseva osa koko sotaa. Ukraina ei pysty uudelleenrakentamaan talouttaan niin pitkään kun Venäjän laivasto liikennöi Sevastopolista käsin ja estää liikennettä pääsemästä Odessaan.

Venäjän Sevastopolin laivastotukikohdasta ja sen vahvuudesta Hodges ei ole kuitenkaan täysin vakuuttunut. 

– Venäjän Mustanmeren laivasto on ollut pelokas menemään lähellekään Ukrainan rannikkoa, vaikka Ukrainalla ei edes ole laivastoa.

"Sota on tahdon ja logistiikan testi"

Mutta miten Ukraina pystyisi valtaamaan Krimin takaisin?

Hodges näkee, että Ukrainalla mahdollisuuksia palata länsimaiden sotakaluston avustamana takaisin Krimille, joka ei välttämättä ole niin tiukasti Venäjän vallassa kuin voisi kuvitella.

– Me näimme kuinka Venäjältä pakeni viime vuonna 500 000 ihmistä sen sijaan, että he olisivat liittyneet liikekannallepanoon. Venäläiset haluavat mennä Krimille ja Mustallemerelle lomailemaan, niin kuin näimme viime kesänä. Mutta siellä ei ole venäläisiä sotilaita, jotka haluaisivat olla Ukrainassa.

Hodges korostaa, kuinka tärkeää osaa sodassa näyttelevät sekä tahdonvoima sekä logistiikan toimivuus. 

– Sota on tahdon ja logistiikan testi. Venäjän logistiikkajärjestelmä pystyy hädin tuskin toimittamaan tarvikkeita omille sotilailleen, jotka ovat kentällä tälläkin hetkellä. 

– Ukrainalla on ylivoimainen tahto.

"Tämän täytyy tapahtua nyt"

Venäjällä on kuitenkin sotilasvoimaa aivan eri määrä kuin Ukrainalla.

Ukraina on Hodgesin mukaan pärjännyt hyvin, mistä kertovat Venäjän armeijan valtavat menetykset.

– Venäjä työntää joukkojaan "lihamyllyyn" ja toivoo lopulta pelästyttävänsä Ukrainan puolustuksen. Naton kenraali Christopher G. Cavolin sanoin, "pystyt päihittämään massan, jos sinulla on vain tarpeeksi aikaa".

Hodges kutsuu Krimin rajaa tällä hetkellä Putinin "punaiseksi linjaksi", jonka hän toivoo Ukrainan pian ylittävän.

– Ukraina tuntee historian 30 vuoden ajalta: Venäjä ei suostu koskaan minkäänlaiseen sopimukseen, mutta venäläiset kyllä jaksavat odottaa, kunnes länsimaat menettävät kiinnostuksensa, kuten kävi Georgian valtaamisessa vuonna 2008.

– Tästä syystä Ukraina ymmärtää tänä vuonna, että tämän täytyy tapahtua nyt.

Ukraina on sanonut julkisesti tavoitteekseen sen, että maa palauttaa itselleen kaikki Venäjän miehittämät alueet. 

Krimin tärkeydestä, ja sen valtaamisesta on puhunut myös Australian armeijan kenraalimajuri evp. Mick Ryan, jonka mukaan Krimin valtaamista helpottaisi huomattavasti se, että se saisi haltuunsa ensin Hersonin ja Zaporizhzhian miehitetyt alueet. Lue lisää aiheesta täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja