Yhdysvaltain tukemat joukot vallanneet Syyrian suurimman öljykentän äärijärjestö Isisiltä

Yhdysvaltain armeijan mukaan Yhdysvaltain tukemat kurdien ja arabien SDF-joukot ovat vallanneet Syyrian suurimman öljykentän äärijärjestö Isisiltä.

Asiasta muun muassa kertovan Washington Postin mukaan al-Omarin öljykentän valtaamista on pidetty etuna etenkin kurdeille, sillä alueen hallinnasta voi olla hyötyä mahdollisissa neuvotteluissa muun muassa kurdien asemasta Syyriassa. Toisaalta alueen valtaamisen on pelätty vetävän Yhdysvallat mukaan taisteluihin Syyrian hallituksen joukkojen ja niitä tukevien Venäjän ja Iranin kanssa.

Yhdysvaltain johtaman liittouman tukemat joukot ovat käyneet kilpajuoksua öljykentän valtaamisesta Syyrian hallinnon joukkojen kanssa. Öljykenttä oli Isisin hallinnassa vuodesta 2014 lähtien.

New York Times -lehden paikallisten silminnäkijöiden mukaan Syyrian hallinnon joukot olivat myös edenneet lähelle öljykenttää sunnuntaina, mutta perääntyivät Isisin kanssa käytyjen raskaiden taisteluiden myötä. Yhdysvaltain tukemat joukot onnistuivat valtauksessa myöhemmin sunnuntaina.

Isis menetti Raqqan viime viikolla

Öljykenttä vallattiin vain muutama päivä sen jälkeen, kun Yhdysvaltain johtama liittouma sai vallattua Isisin pääkaupunkina toimineen Raqqan Pohjois-Syyriassa.

Liittouma ilmoitti viime viikolla, että se on saanut täyden hallinnan kaupungista. SDF-joukot ilmoittivat Raqqan valtauksesta virallisesti kaksi päivää sitten.

Al-Omarin öljykenttä sijaitsee koillisessa Syyriassa Deir Ezzorin maakunnassa, jossa on suurin osa Syyrian öljystä. New York Timesin mukaan on kuitenkin epäselvää, kuinka runsas öljykenttä näinä päivinä on, sillä aluetta ovat runnoneet vuosien ajan muun muassa liittouman lukuisat ilmaiskut. 

Lue myös:

    Uusimmat