Mainos

Yhdysvaltain pörssit laskussa – Trump lupasi kauppatullien tuovan vaurautta

Yhdysvalloissa pörssit ovat auenneet laskussa Kiinalle asetettujen kauppatullien vuoksi.

Pörssit olivat noin 0,3 prosentin laskussa aamulla.

Presidentti Donald Trumpin uhkaamat uudet kauppatullit Kiinalle astuivat voimaan tänä aamuna, kun Kiinan ja Yhdysvaltain kauppaneuvotteluissa ei syntynyt ratkaisua. Tulleja korotetaan 10 prosentista 25 prosenttiin, ja ne kohdistuvat muun muassa kulutustavaroihin kuten elektroniikkaan ja leluihin.

Neuvotteluiden oletetaan jatkuvan tänään Washingtonissa, mutta seuraavasta kierroksesta ei ole vielä tietoa. Trumpin mukaan neuvotteluissa ei ole syytä kiirehtiä. Hän uhosi Twitterissä, että kauppatullit tuovat vaurautta Yhdysvalloille ja erityisesti sen maanviljelijöille.

"Siirtyy kuluttajien maksettavaksi"

EK:n kauppapolitiikasta vastaava johtaja Petri Vuorio sanoo, että tullikorotukset tuntuvat ennen kaikkea yhdysvaltalaisten kuluttajien lompakossa.

– Kymmenen prosenttia on ollut taso, jonka toimittajat pystyvät kattamaan, eikä se ole siirtynyt kuluttajille. 25 prosenttia siirtyy väistämättä hintoihin ja kuluttajien maksettavaksi.

Kiina on jo pitkään varoittanut vastaavansa tullien korotuksiin, mutta ei ole vielä kertonut, millaisiin vastatoimiin se aikoo ryhtyä.

– Kiinan mahdollisuudet vastata tullitariffeilla on rajalliset, koska Kiinan tuonti Yhdysvalloista on paljon pienempää. Keinovalikoimassa ovat amerikkalaisiin yrityksiin tai olemassa oleviin tariffeihin kohdistuvat lisätoimet. Amerikkalaisilla yrityksillä on merkittävää liiketoimintaa paikan päällä Kiinassa, Vuorio sanoi.

Ensi viikolla kauppapolitiikassa tehdään tärkeitä ratkaisuja myös EU:n kannalta. Yhdysvalloissa on perjantaina määrä päättää, asetetaanko tuontiautoille tulleja. EU:lta odotetaan vastatoimia, jos niitä määrätään. Tullit tuntuisivat myös Suomen vientimäärissä, sillä merkittävä osa Uudenkaupungin autotehtaan tuotannosta päätyy Yhdysvaltojen markkinoille.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja