Mainos

Kiina uhkaa Yhdysvaltoja vastatoimilla, jos Trump ei peräänny tullikorotuksista

Kiina uhkaa Yhdysvaltoja vastatoimilla, jos presidentti Donald Trump ei peräänny kiinalaistuotteiden tullikorotuksista. Kiinan kauppaministeriön mukaan tullikiistan kärjistyminen ei ole kummankaan maan kansalaisten etu. Ministeriö ei täsmentänyt, millaisista vastatoimista olisi kyse.

–  Jos Yhdysvaltojen tullit tulevat voimaan, Kiinalla ei ole muuta mahdollisuutta kuin ryhtyä tarvittaviin vastatoimiin, ministeriön tiedottaja kommentoi keskiviikkona.

Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppaneuvottelut jatkuvat tänään Washingtonissa. Yhdysvallat on syyttänyt Kiinaa lupausten pettämisestä ja valmistautunut korottamaan kiinalaistuotteiden tulleja 10 prosentista 25 prosenttiin perjantaista alkaen. Tullien alaisen tuonnin arvo on 200 miljardia dollaria.

Kiina on pyrkinyt vastaamaan tulleihin samalla mitalla, mutta koska maan Yhdysvaltain-vienti on huomattavasti suuremaa kuin tuonti, Kiina joutuu miettimään tulleille myös muita vastatoimia.

Yhdysvaltojen kauppaedustaja Robert Lighthizer ilmoitti keskiviikkona virallisesti, että tullikorotukset tulevat voimaan perjantaina puoliltaöin. Tullien kohteena on muun muassa kiinalaista elektroniikkaa, koneita, autojen osia sekä huonekaluja.

Trumpin hallinto vaatii remonttia, johon Kiinan johto ei suostu

Yhdysvallat yrittänee toimillaan lisätä painetta neuvotteluihin, jotka ottivat maan kauppaneuvottelijoiden mukaan pahasti takapakkia viime viikonloppuna.

Presidentti Trump antoi keskiviikkona ymmärtää, että neuvotteluissa haetaan tosissaan sopua. Trumpin mukaan Kiinan edustajat saapuvat Washingtoniin "tekemään diiliä".

–  Meillä on viitteitä siitä, että he haluavat tehdä diilin, sanoi puolestaan Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Sarah Sanders Wall Street Journalin mukaan.

Trumpin hallinto on alusta alkaen ottanut edeltäjiään aggressiivisemman linjan Kiinaa kohtaan ja vaatinut kauppaneuvotteluissa Pekingiä kitkemään epäreiluiksi katsottuja käytäntöjä kuten kiinalaisyritysten massiivisia valtiontukia ja väitettyjä teknologiavarkauksia.

Asiantuntijoiden mukaan Kiina on kuitenkin hyvin haluton vaadittuihin muutoksiin, sillä ne murentaisivat kommunistisen puolueen valtaa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja