Edustajainhuone aikoo selvittää, onko Biden syyllistynyt virkarikokseen – näin MTV:n kirjeenvaihtaja arvioi vaikutuksia

Yhdysvalloissa selvitetään, onko Biden syyllistynyt virkarikokseen – tämä tilanteesta tiedetään 2:28
Yhdysvalloissa selvitetään, onko Biden syyllistynyt virkarikokseen – tämä tilanteesta tiedetään

Yhdysvalloissa kongressin republikaanienemmistöinen edustajainhuone aikoo selvittää, onko presidentti Joe Biden syyllistynyt virkarikokseen.

Kongressin edustajainhuoneen puhemiehen, republikaanien Kevin McCarthyn mukaan edustajat alkavat kerätä tietoja mahdollista syytettä varten. 

Erityisesti republikaanipuolueen oikeimman laidan edustajat ovat vaatineet tutkintaa. Heidän mukaansa varapresidenttinä ollessaan Biden olisi hyötynyt poikansa Hunter Bidenin liiketoimista ulkomailla. 

– Kyllä tämä on erittäin merkittävä tutkinta ensinnäkin tottakai presidentti Joe Bidenille, MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen sanoo.

Karppisen mukaan tutkinnan odotetaan kestävä kuukausien ajan ja sitä kautta se varjostanee Bidenin presienttivaalikampanjaa.

Tutkinta on merkittävä asia myös republikaanipuolueelle, sillä puolue on ollut hyvin jakautunut tutkinnasta.

– Maltilliset eivät ole olleet sen kannalla. Siksi puhemies McCarthyn päättikin jättää koko äänestyksen tutkinnan aloittamisesta väliin ja kuunteli tätä ultrakonservatiivista äärilaitaa, joka koostuu pääosin Donald Trumpin tukijoista. 

– Hehän ovat suoraan vaatineet, että McCarthyn täytyy avata tämä tutkinta tai muuten hän saa kenkää.

Monet republikaaneista tuohtuivat, kun silloin demokraattivaltainen edustajainhuone syytti republikaanipresidentti Trumpiakahdesti vuosina 2019 ja 2021, vaikka senaatti vapauttikin hänet syytteistä. 

Valkoinen talo on ilmoittanut että pohjaa Bidenin tutkinnalle ei ole, ja Biden itse on ivannut heinäkuussa republikaaneja mahdollisesta virkarikossyytöksestä. 

– Republikaanit joutuvat etsimään jotakin muuta jolla kritisoida minua, kun inflaatio on painumassa alas. Ehkä he yrittävät asettaa minut virkarikossyytteeseen, se olisikin hauskaa, hän sanoi tuolloin. 

Lue myös:

    Uusimmat