Yhdysvalloissa asunut Finlandia-palkittu kirjailija hämmästelee ystäviensä puhetta väkivallan uhasta ja jopa sisällissodasta: "Vaaleja odotettu kauhulla"

0:33
Kirjailija Jussi Valtonen ihailee yhdysvaltalaisten kirjallisuusopetusta alaluokilla: "Suorastaan liikutun"

Finlandia-palkitun kirjailijan ja psykologi Jussi Valtosen mukaan New Yorkissa on helppo elää kuplassa, jossa maan toinen ääripää jää näkemättä.

Kirjailija Jussi Valtonen sanoo Yhdysvaltojen elävän kahdessa eri todellisuudessa. Hän on asunut New Yorkissa kaksi vuotta Trumpin aikakaudella.

– Siellä ei olla ainoastaan eri mieltä siitä, millainen on hyvä yhteiskunta, ja miten siihen päästäisiin, vaan myös siitä, missä tilanteessa nyt eletään, mistä faktoista voidaan olla yhtä mieltä ja keneen voi luottaa.

Valtonen kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa vaalien aattona, että hänen yhdysvaltalaiset ystävänsä ovat odottaneet vaaleja suorastaan kauhulla.

– Kuvaavaa on, että lähes kaikki, joiden kanssa olen jutellut, ovat maininneet väkivallan uhan. Ihmiset saattavat sanoa, etteivät sentään usko, että sisällissota syttyy. On pysähdyttävää ja hätkähdyttävää, että tällaiset asiat tulevat edes puheeksi.

New York Universityssä psykologian parissa työskennellyt Valtonen sanoo kaupungin näyttävän Yhdysvaltojen toisen ääripään. 

– Yliopistolla voi viettää vaikka kuinka pitkän aikaa tapaamatta ketään, joka äänestää republikaaneja. NYU:ssa oli toistuva ongelma, että opiskelijoissa on vain vähän konservatiiveja. Opiskelijoita käytetään usein tutkimuksissa, ja tiedettiin, että otokset vääristyvät vasemmistolaiseen suuntaan.

– New Yorkissa on helppo elää kuplassa. Siellä kaikki ovat melko vasemmistolaisia ja ihailevat pohjoismaista yhteiskuntaa.

Jussi Valtosen teos He eivät tiedä mitä tekevät palkittiin kirjallisuuden Finlandialla vuonna 2014.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja