Yhdysvallat yrittää murtaa Iranin ja Kiinan nettisensuuria

Yhdysvaltain hallitus testaa salaa Kiinassa ja Iranissa teknologiaa, joka pyrkii kiertämään maiden internetin käyttöön asettamia rajoituksia.

Yhdysvaltain tähtäimessä on helpottaa Kiinan ja Iranin kansalaisten pääsyä internetin uutismateriaaliin ja sosiaalisiin verkkoihin.

Yhdysvaltain kehittelemä Feed over email -järjestelmä toimii sähköpostitilien kautta. Järjestelmä pystyy kiertämään hallitusten asettamia internet-suodattimia, ja käyttäjät voivat vastaanottaa uutisia sekä selata sivustoja sähköpostiensa kautta.

Tässä vaiheessa ainakin Googlen, Microsoftin ja Yahoon sähköpostiohjelmia voi käyttää sensuurirajoitusten kiertoon.

Projektia vetävä Ken Berman sanoo, että teknologia on varhaisessa testivaiheessa eikä liikaa yksityiskohtia voi paljastaa. Uutistoimisto Reutersin haastatteleman Bermanin mukaan teknologiaa valmistellaan salassa Kiinalta ja Iranilta.

Alustavien testien mukaan järjestelmää voi käyttää myös matkapuhelimilla.

Berman sanoo, että teknologia mahdollistaa surffailun myös Yhdysvaltain vastaisilla sivustoilla.

- Me emme tee poliittisia päätöksiä siitä, missä ihmiset saavat vierailla. Mitä enemmän ihmiset tietävät asioista, sen parempi.

Ihan kaikkeen internetin materiaaliin ei työkalulla kuitenkaan pääse käsiksi: pornografista sisältöä tullaan rajoittamaan.

Salailu naurattaa

Yhdysvaltain hallinnon edustaja korostaa Reutersin uutisessa sensuuriprojektin salaisuutta.

Verkkotutkija Kari A. Hintikkaa puheet salailusta lähinnä huvittavat.

- Lähtökohtaisesti internet-aika on huono pitämään salaisuuksia. Asiat vuotavat nopeasti nettiin. Aika, jolloin asioita valmisteltiin vuositolkulla salassa, alkaa olla ohi.

Hintikka muistuttaa, että Google ja Yahoo ovat aiemmin joutuneet tekemään myönnytyksiä päästäkseen Kiinan markkinoille.

- Google ja Yahoo ovat jo joustaneet demokratia-ajatuksesta, kun lähtivät operoimaan Kiinan markkinoille. Sinänsä ei toki ole harvinaista, että organisaatioilla on yritystoiminnassaan ristiriitaisia pyrkimyksiä.

Hintikan mukaan sensuurin kiertäminen on usein kiinni ihmisten kekseliäisyydestä.

- Vilkkaalla mielikuvituksella varustetut ihmiset keksivät kyllä tapoja kiertää rajoituksia. Lähtökohtaisesti erilaisia verkkoja on niin paljon, että yleensä sinnikäs löytää jotain reittejä. Kiinan suuri palomuuri ei ole täydellinen sekään, Hintikka sanoo.

Hintikka valmistelee väitöskirjaa ihmisten itseorganisoitumisesta netissä.

Kansa murtaa sensuurin muurit

Internetistä on tullut voimakas tiedonvälityksen työkalu maissa, joiden hallitukset säännöllisesti rajoittavat tiedonvälitystä.

Iranin presidentinvaalien aikaan iranilaiset käyttivät internetin sosiaalisia palveluja kuten Facebookia ja Twitteriä mielenosoitusten järjestämiseen.

Iran oli rajoittanut ankarasti länsimaisen median raportointia maasta presidentinvaalien aikaan, mutta viestimet saivat ensikäden tietoa iranilaisilta juuri internetin sosiaalisten verkkojen kautta.

Kiina puolestaan sensuroi internetistä jatkuvasti Kiinan hallinnon epäsopivaksi katsovaa materiaalia. Kiina esimerkiksi esti Tiananmenin verilöylyn vuosipäivän aikoihin toukokuussa palvelimiltaan pääsyn Twitteriin, Youtubeen ja Facebookiin.

Kiinan ja Iranin verkkokäyttäjien lisäksi Yhdysvallat pyrkii laajentamaan Myanmarin, Tajikistanin, Uzbekistanin ja Vietnamin netinkäyttäjien vapautta.

Lue myös:

    Uusimmat