Yhdysvallat tuomitsee Iranin teloitukset: "Oikeudenkäynti oli valheellinen"

Yhdysvallat on tuominnut Iranissa lauantaina tehdyt teloitukset ja kutsunut sekä oikeudenkäyntiä että tuomioita valheellisiksi.

Iranissa hirtettiin eilen kaksi miestä, jotka oli tuomittu kuolemaan puolisotilaallisiin joukkoihin kuuluneen miehen tappamisesta mielenosoitusten yhteydessä marraskuussa Teheranissa.

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan teloitukset ovat yksi Iranin hallinnon keinoista tukahduttaa mielenosoituksia.

Ulkoministeriön tiedottaja Ned Price sanoo maan jatkavan yhteistyötä kumppaneidensa kanssa, jotta Iran kantaa vastuun brutaaleista toimistaan.

Aiemmin EU:n ulkoasioiden johtaja Josep Borrell tuomitsi teloitukset ja kertoi olevansa niistä tyrmistynyt. Teloitukset on tuominnut myös YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto, joka sanoi oikeudenkäynnin olleen epäreilu ja tunnustusten pakotettuja.

Mielenosoituksiin liittyvistä rikoksista on nyt teloitettu neljä ihmistä, sillä myös viime kuussa hirtettiin kaksi miestä.

Iranin siveyspoliisin käsissä kuolleen nuoren kurdinaisen tapauksesta syyskuussa alkaneissa mielenosoituksissa on kuollut satoja ihmisiä ja tuhansia on pidätetty. Toistakymmentä ihmistä odottaa edelleen kuolemantuomioidensa täytäntöönpanoa.

Lue myös:

    Uusimmat