Mainos

Yhdysvallat suunnittelee ydinaseidensa uudistamista

USA:n hallinto suunnittelee salaista kokousta maan ydinasearsenaalin uudistamiseksi.

Yhdysvaltain hallinto suunnittelee salaista kokousta, jossa pohdittaisiin maan ydinasearsenaalin panemista uuteen uskoon. Uuteen valmiuteen kuuluisivat muun muassa miniydinaseet, bunkkerinmurtajat sekä kemiallisten ja biologisten aseiden tuhoamiseen suunnitellut neutronipommit.

Kokous on määrä pitää Omahassa elokuussa. Siihen ottaa osaa Yhdysvaltain armeijan johto ja ydintutkimuksen huippunimet. Kokouksessa on tarkoitus myös pohtia, miten uusien aseiden tarve tulisi perustella kansalle.

Tieto kokouksesta vuoti julkisuuteen, kun ydinaseiden leviämistä tarkkaileva Los Alamos Study Group kertoi siitä nimettömistä lähteistä käsiinsä saamiensa puolustusministeriön dokumenttien perusteella.

Valmistelujen katsotaan osoittavan, että hallinto valmistelee ydinaseiden käyttöä osana presidentti George W. Bushin uutta puolustusdoktriinia, jossa painotetaan ennaltaehkäiseviä iskuja "roistovaltioiden" kemiallisten ja biologisten aseiden varastoihin.

Yhdysvallat suunnittelee ydinkokeita?

Los Alamos Study Groupin johtajan Greg Mellon mukaan kokouksessa on määrä valmistella myös Yhdysvaltain eroamista niin kansainvälisistä aseidenriisuntasopimuksista kuin ydinkoekieltosopimuksesta, sillä uusia aseita olisi myös testattava.

Yhdysvaltojen viranomaisten mukaan Los Alamos Study Groupin julkisuuteen toimittamat paperit ovat aitoja, mutta niistä tehdyt päätelmät vääriä. -Emme ole hankkimassa uusia aseita, eikä meillä ole mitään aikeita aloittaa ydinkokeita. Näissä papereissa puhutaan vuosikymmenien päähän ulottuvista suunnitelmista, vakuutteli Yhdysvaltojen ydinaseturvallisuudesta vastaavan hallinnonhaaran NNSA:n johtajiin kuuluva Anson Franklin Guardian-lehden verkkopainoksessa tänään.

Monet riippumattomat tutkijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että jo kokouksen pitäminen alentaa kynnystä uusien ydinaseiden käyttämiseen. -Miten ihmeessä me voimme mennä kansainvälisen yhteisön tai näiden roistomaiden eteen toteamaan: Miten kehtaatte kehitellä tällaisia aseita, kun itse teemme juuri niin, kummasteli Bulletin of the Atomic Scientist -lehden julkaisija Stephen Schwartz.

Miniydinpommeilla tarkoitetaan yleensä verrattain pieniä, alle kilotonnin ydinaseita, joiden tuhovoima rajoittuisi huomattavasti perinteisiä ydinaseita pienemmälle alueelle. Bunkkerinmurtajilla tarkoitetaan pommeja, jotka tunkeutuvat syvälle maan alle ja räjähtävät vasta siellä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.