Yhdysvallat palasi Kuuhun – viime laskeutumisesta yli 50 vuotta

Yhdysvaltalaisyrityksen Odysseus-nimen saanut kuulaskeutuja on onnistunut laskeutumaan Kuuhun, Intuitive Machines -yhtiö kertoo telemetriatietoihin nojaten laskeutumista seuraavassa lähetyksessään.

– Olemme (Kuun) pinnalla. Odysseuksella on uusi koti, yhtiön teknologiajohtaja Tim Crain sanoi lähetyksessä.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun yhdysvaltalainen kuualus onnistui laskeutumaan Kuun kamaralle sitten 17. Apollo-tehtävän vuonna 1972.

– Mikä saavutus. Odysseus on saavuttanut Kuun. Tämä taidonnäyte on valtava loikka eteenpäin koko ihmiskunnalle, sanoi puolestaan Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallintovirasto Nasan pääjohtaja Bill Nelson lähetyksessä.

Kyseessä on yhtiön alus, joka kuljettaa muun muassa Nasan tarvikkeita ja instrumentteja Kuuhun. Kyseessä on Nasan uusi hanke, jonka myötä se delegoi avaruuteen suuntaavan rahtitoiminnan yksityiselle sektorille.

Varmistusta laskeutumisesta jouduttiin jännittämään ikuiselta tuntuvien minuuttien ajan, sillä aluksen viestintälaitteistoissa vaikutti olevan jonkinlaisia häiriöitä.

Aluksessa havaittiin tekninen ongelma sen lähestyessä Kuun pintaa, joten se joutui AFP:n mukaan turvautumaan Nasan kehittämään kokeelliseen laserlaskeutumisjärjestelmään.

Alus laskeutui lähelle Kuun etelänapaa, jossa tutkimusten mukaan on vettä jään muodossa. Nasa toivoo, että jäätä voidaan hyödyntää sen tulevissa, astronautteja Kuuhun vievissä Artemis-ohjelmissa. Vettä voitaisiin mahdollisesti käyttää sekä astronauttien käyttövetenä että Marsiin suuntaavien alusten polttoaineissa.

Lue myös:

    Uusimmat