Mainos

Yhdysvallat leikkaa YK:n budjettia neljännesmiljardilla – taustalla Trumpin Jerusalem-päätöksen jyrääminen?

Yhdysvallat vähentää YK:n budjetista vuosille 2018 ja 2019 285 miljoonalla dollarilla, eli noin 240 miljoonalla eurolla, kertoo Yhdysvaltain YK-lähetystö tiedotteessaan. Asiasta uutisoi muun muassa uutiskanava CNN.

Tiedotteen mukaan budjettileikkaukset tulevat vähentämään YK:n "paisunutta" hallintoa ja tukitoimintoja. YK:n kaksivuotisbudjetti on kokonaisuudessaan ollut noin 5,5 miljardin dollarin suuruinen, mistä Yhdysvaltojen osuus on suurin.

– YK:n tehottomuus ja ylikulutus tunnetaan hyvin. Emme enää anna amerikkalaisten anteliaisuuden jäädä huomaamatta ja tulla hyväksikäytetyksi, Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley sanoo tiedotteessa.

Haley mukaan kyseessä on muutos oikeaan suuntaan kohti tehokkaampaa ja vastuullisempaa YK:ta. Hän myös kertoi Yhdysvaltojen aikovan jatkossakin etsiä tapoja, miten YK:sta voitaisiin tehdä tehokkaampi ja enemmän maan intressien mukainen.

Yleiskokous tuomitsi Trumpin päätöksen

Tämä vuosi on ollut vaikea YK:n ja presidentti Donald Trumpin hallinnon suhteille. Haleyn ilmoitus budjettileikkauksesta tuli vain muutama päivä sen jälkeen, kun yhteensä 128 maata äänesti Yhdysvaltoja vastaan YK:n yleiskokouksen Jerusalem-äänestyksessä. Joukossa oli myös maan läheisiä liittolaisia.

Maat vaativat Yhdysvaltoja perumaan päätöksensä julistaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi. Vain yhdeksän valtiota tuki Yhdysvaltojen päätöstä. Israelin ja Yhdysvaltojen lisäksi Jerusalemin tunnustamista pääkaupungiksi tukivat Guatemala, Honduras, Togo, Mikronesia, Nauru, Palau ja Marshall-saaret.

Presidentti Trumpille tulos oli nöyryyttävä, ja hän uhkasi leikata taloudellista apua mailta, jotka äänestivät vastaan. Aiemmin Yhdysvallat oli käyttänyt veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvostossa estääkseen päätöslauselman läpimenon, jolla Jerusalem-päätös olisi tuomittu.

2:11

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.