Yhdysvallat iskuista Jemeniin: Maailman laivaliikenne huolena

Näin Yhdysvalloissa on perusteltu iskua huthikohteisiin: "Maailman laivaliikenne huolena" 2:16
Näin Yhdysvalloissa on perusteltu iskua huthikohteisiin: "Maailman laivaliikenne huolena"

Yhdysvallat ja Britannia ovat tehneet ennalta ilmoittamattoman ilmaiskujen sarjan Jemeniin.

Viimeöisen hyökkäyksen kohteina olivat Jemenin huthikapinallisten asevarastot. Hyökkäystä on perusteltu tarpeella lopettaa huthien toistuvat iskut Punaisen meren laivaliikenteeseen.

MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo presidentti Joe Bidenin hallinnon korostavan sitä, että he eivät halua sotaa Jemenin tai huthien kanssa.

– Yhdysvallat on sanonut, että maailman laivaliikenne on huolena. Huthit ovat iskeneet sellaisella voimalla, että tällä on ollut vaikutuksia kymmenien maiden rahtialuksiin. Siellä on osaan aluksiin jopa osunut ja oli osua myös polttoainetta kuljettaneeseen rahtilaivaan. 

Yhdysvaltojen mukaan isku Jemeniin, huthien sotilastukikohtiin onnistui. Huthit ovat puolestaan jo lausuneet, että tämä ei tule heitä pidättelemään. Valkoinen talo on sanonut, että Yhdysvallat on valmiina voimakkaampiin vastatoimiin, mikäli siihen on tarve.

Muun muassa Iran on tuominnut iskut. Karppisen mukaan Yhdysvalloissa on oltu huolissaan jo pidemmän aikaa Lähi-Idän sodan laajentumisesta.

– Oikeastaan voidaan sanoa, että tämä sota laajeni juuri nyt, kun Yhdysvallat ja liittolaiset iskivät Jemeniin. Toki tilanne voisi olla paljon kärjekkäämpi ja huolestuttavampi. Toivottavasti se ei siihen suuntaan mene, Karppinen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat