Yhdysvallat ei aio pitkittää vetäytymistä Afganistanista – kriisi uhkaa heikentää suhteita liittolaisiin: "Biden tarvitsee länttä puolelleen"

Yhdysvaltain puolustusministeriö vahvisti, että presidentti Biden pitää kiinni ministeriön päätöksestä lopettaa evakuoinnit elokuun loppuun mennessä 1:55
Katso video: "Se tarkoittaisi liittolaisten suhteille pakkasta" – näin kirjeenvaihtaja arvioi Yhdysvaltojen vetäytymisen vaikutuksia

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden pitää kiinni ministeriön päätöksestä evakuoida joukot 31. elokuuta mennessä. 

Se tarkoittaa, että evakuointeihin on aikaa enää muutama päivä. Lisähaastetta tuo se, että myös Yhdysvaltain asevoimien sotilaat pitää evakuoida.

Kaikki Afganistanissa evakuointeja suorittavat Yhdysvaltojen liittolaiset, esimerkiksi Saksa ja Ranska, ovat ilmoittaneet tarvitsevansa enemmän aikaa evakuointieihin.

Yhdysvaltojen päätös tarkoittaa, että osa maita avustaneista afganistanilaisista jää evakuoimatta, kertoo MTV:n kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola.

Piuholan mukaan liittolaisten pulaan jättäminen on hankala asia ja se tietäisi Yhdysvaltain ja sen liittolaisten suhteille pakkasta.

– Jos yhteistyö heikkenee tällaisen asian takia, se voi heikentyä jatkossakin. Biden tarvitsee länttä puolelleen, kun se haluaa taistella esimerkiksi Kiinan mahtia vastaan ja muodostaa jonkinlaisen länsiliittouman, Piuhola sanoo.

Biden on pyytänyt Pentagonilta suunnitelmaa, mitä tehdään, jos perääntyminen viivästyy. 

Lue myös:

    Uusimmat