Mainos

Yhä useammalla vanhuksella omat hampaat - suuhygienistejä tarvitaan lisää

Suomeen tarvitaan tuntuvasti lisää suuhygienistejä, sanoo Oulun yliopiston suu- ja leukakirurgian professori Kyösti Oikarinen. Nyt heitä on noin 2000.  

Oikarisen mukaan suuhygienistejä tarvitaan huolehtimaan erityisesti ikääntyvän väestön suun terveydestä. Paineita hammashoitoon tuo se, että yhä useampi suomalainen vanhenee omat hampaat suussaan.   

- Vuonna 1960 yli 65-vuotiailla oli suussaan yhteensä 200000 omaa hammasta. Vuonna 2000 saman ikäisellä joukolla oli hampaita jo seitsemän miljoonaa. Arvioiden mukaan vuonna 2030 yli 65-vuotiaiden suussa on jo 33 miljoonaa omaa hammasta, Oikarinen luettelee.  

Hän luonnehtii muutosta dramaattiseksi, johon pitää alkaa kiireellä valmistautua.  

-Hampaallisten ikäihmisten määrän kasvu on niin iso, että se vaatii ennen kaikkea omaa hoitoa mutta myös ammattilaisten hoitoa. Jos siihen ei pystytä vastaamaan, meillä on siinä yksi iso riski ihmisten yleisterveydelle, Oikarinen varoittaa.  

Ikääntyvien suun terveyden ylläpitämisessä on omat haasteensa. Iän myötä syljen eritys vähenee ja suun limakalvot heikkenevät. Ikääntyneillä omatoiminen hampaiden hoito vaikeutuu myös muun muassa muistisairauksien takia.   

Suun terveydellä on iso merkitys. Oikarisen mukaan suun tulehdusten on todettu olevan yhteydessä esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.