Mainos

Ydinvoimalaräjähdyksen pilvi pölyä ja rakennusjätettä

Fukushiman ydinvoimalassa Japanissa on tapahtunut uusi räjähdys yöllä Suomen aikaa. Ydinvoimayhtiön mukaan räjähdys ei kuitenkaan vahingoittanut voimalan kolmosreaktoria, ja suuren radioaktiivisen vuodon mahdollisuus on pieni.

Räjähdyksen korkealle nostattama paksu pilvi oli pääasiassa rakennusmateriaaleista syntynyttä pölyä.

— Räjähdyksessä lensivät ilmaan reaktorirakennuksen seinän kevytrakenteiset osat. Siinä on osittain mukana myös reaktorista tullutta höyryä. Tietysti siinä on lievästi radioaktiivista kaasua mukana, sanoo Säteilyturvakeskuksen ryhmäpäällikkö Keijo Valtonen MTV3:n Huomenta Suomessa.

Valtosen mukaan räjähdyksen aiheutti reaktorirakennuksen huonetilojen kattoon muodostunut kaasuseos. Koska sähköt ovat poikki, ei reaktorin normaali jäähdytys eivätkä myöskään varavoimadieselit toimi. Jäähdytysveden puutteen vuoksi reaktorissa syntyy vetyä.

Reaktoria jäähdytetään nyt paloautoilla pumpattavalla merivedellä.

— Reaktori on ihan jäähdytettävässä kunnossa tällä hetkellä. Ja suojarakennus varmistaa sen, että radioaktiivisia aineita ei merkittävästi pääse vapautumaan ympäristöön, Valtonen sanoo.

Japanin ydinvoimalaitokset on rakennettu niin, että ne kestävät maanjäristykset. Varavoimadieselit rikkoutuivat tsunamin dieselhuoneisiin työntämän meriveden vuoksi.

— Jos ydinvoimaloiden suojarakennukset on saatu stabiloitua ja vettä täyteen, eikä mahdollinen jälkijäristys ole hirvittävän iso, ne pysyvät jäähdytettävässä kunnossa, Valtonen uskoo.

YDINVOIMA

(MTV3)

Katso Säteilyturvakeskuksen ryhmäpäällikön Keijo Valtosen haastattelu: (Huomenta Suomi 14.3.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.