Ydinvoima valtioneuvoston käsittelyyn

Ydinvoiman lisärakentaminen tule valtioneuvoston käsittelyyn ensi torstaina. Viidennen ydinvoimalan odotetaankin hallitsevan Suomen poliittista keskustelua eduskunnan kevätkaudella.

Suomen poliittista keskustelua hallinnee kevätkauden kysymys lisäydinvoiman rakentamisesta. Kuluvan viikon torstai on tärkeä vaihe tässä keskustelussa. Tuolloin valtioneuvoston on määrä päättää suhtautumisestaan Teollisuuden Voiman periaatepäätöshakemukseen.

Ydinenergialain mukaan yleiseltä merkitykseltään huomattavan ydinlaitoksen rakentaminen edellyttää valtioneuvoston periaatepäätöstä siitä, että laitoksen rakentaminen on yhteiskunnan kokonaisedun mukaista. Jos valtioneuvosto päätyy siihen, että hanke on yhteiskunnan kokonaisedun mukaista, periaatepäätös on annettava viipymättä eduskunnan tarkastettavaksi. Eduskunta voi sitten kumota periaatepäätöksen tai päättää, että se jää semmoisenaan voimaan.

Kauppa- ja teollisuusministeriössä halutaan, että mahdollinen periaatepäätös menisi eduskunnan käsittelyyn heti kevätistuntokauden alkajaisiksi. Näin eduskunnassa voitaisiin saada lopullinen päätös kesälomiin mennessä.

Kyse on toisesta yrityksestä rakentaa lisäydinvoimaa Suomeen. Syyskuussa 1993 Imatran Voiman ja Teollisuuden Voiman yhteishakemus kaatui eduskunnassa äänin 107-90.

Itälä ja Korhonen ulkomailla

Valtioneuvoston istunnossa on tarkoitus päästä kerralla ratkaisuun asiasta. Selvää on, että periaatepäätöksestä äänestetään.

Helsingin Sanomat selvitteli viime viikolla ministerien ydinvoimakantoja. Tuloksena oli, että äänestyksestä saattaa tulla yllättävän tasaväkinen. Ydinvoiman kannattajia tuntuu kuitenkin olevan hallituksessa lievä enemmistö.

Kaikkia ministereitä on kehotettu olemaan torstaina paikalla. Näillä näkymin istunnosta on kuitenkin poissa kaksi ministeriä. Kokoomuksen puheenjohtaja sisäministeri Ville Itälä on virkamatkalla Yhdysvalloissa ja kunta- ja alueministeri Martti Korhonen (vas.) on lomamatkalla.

Tämän viikon torstai ei muutenkaan ole paras mahdollinen päivä muutoinkaan päätöksenteolle, sillä pääminisiteri Paavo Lipposella (sd.) on kiire Hämeenlinnaan Pohjoismaisen yhteistyökomitean Samakin kokoukseen. Toisaalta ensi viikon torstai olisi ehkä vielä huonompi päivä, koska tuolloin ainakin ympäristöministeri Satu Hassi (vihr.) on matkoilla.

Ydinvoima vihreille vaikea asia

Vihreälle liitolle kysymys ydinvoiman lisärakentamisesta on visainen juttu. Puolueella on vanhastaan ollut hyvin kielteinen kanta ydinvoimaan. Siksi monet puolueen kentällä asettavatkin hallitusyhteistyön jatkamisen kyseenalaiseksi, jos valtioneuvosto näyttää ydinvoimahankkeelle vihreää valoa.
Vihreiden entinen puheenjohtaja, ympäristöministeri Hassi kytki aikoinaan hallitusyhteistyön jatkon eduskunnan päätökseen. Hän on ollut sitä mieltä, että vihreiden pitää lähteä hallituksesta, jos eduskunta hyväksyy ydinvoiman lisärakentaminen. Nykyisen puheenjohtajan Osmo Soininvaaran kanta on ollut selvästi lievempi, eikä hän ole halunnut kytkeä näitä asioita yhteen.

Molemmat kuitenkin uskovat, että ydinvoimahanke ei saa tälläkään kertaa riittävää kannatusta eduskunnassa. Vihreässä liitossa osallistumisesta hallitukseen - ja myös hallituksesta lähtemiseen - päätetään vihreän valtuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa.

Valtuuskunta on koolla heti helmikuun alussa, ja mukaan kutsutaan myös eduskuntaryhmä. Selvää lienee, että ainakin tässä vaiheessa vihreät jatkavat hallituksessa. Keskustelusta tullee kuitenkin joka tapauksessa vilkas.

RKP:llä kielteinen päätös lisärakentamiseen

RKP:llä on voimassa oleva puoluekokouksen kielteinen päätös ydinvoiman lisärakentamiseen. Näin ollen puolustusministeri Jan-Erik Enestam äänestää periaatepäätöstä vastaan.

Näiden lisäksi vastaan äänestävät kyselyn mukaan ainakin vasemmistoliiton puheenjohtaja ministeri Suvi-Anne Siimes ja opetusministeri Maija Rask (sd.).

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.), oikeusministeri Johannes Koskisen (sd.) ja työministeri Tarja Filatovin (sd.) kannasta ei ole tarkkaa tietoa. Kokoomuksen ministerit, pääministeri Lipponen, kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre (sd.) sekä maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä (sit.) äänestävät ennakkotietojen mukaan periaatepäätöksen puolesta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat