XL-malli rohkaisee naisia: Kehukaa toisianne!

Kolmen lapsen äiti Jenni Klemola haki XL-mallin töitä äitinsä kehotuksesta. "Karu mallimaailma" ei latistanut itsetuntoa – ennemmin päinvastoin.

Jenni Klemolan, 39, äiti on patistanut häntä mallinuralle nuoresta asti. Vasta aikuisiällä Klemola rohkaistui: hän kävi mallikurssin ja on nyt ollut mallina sekä näytöksissä että kuvauksissa. Tällä hetkellä hän toimii muun muassa Hobby Hallin vakituisena mallina.

– Tykkään kuvauksista. On aina erilainen päivä, kun sinne menee, Klemola kuvailee.

Jenni Klemola eroaa "tavallisesta" mallista parin vaatekoon verran. Hän on kokoa 44 ja XL-malli.

Muotibisnestä kuvataan monesti raadolliseksi ja entisillä malleilla on paljon tarinoita siitä, millaisia kommentteja he ovat joutuneet kuulemaan vartalostaan. Klemolan kokemus ei kuitenkaan vastaa tätä mielikuvaa. Hänestä XL-malleja kommentoidaan jopa positiivisempaan sävyyn kuin "tavallisia" malleja.

– En ole oikeastaan koskaan kuullut negatiivisia kommentteja kropastani, XL-mallilla ei ole niin tiukat säädökset.

– Joitain vaatteita on joutunut muokkaaman, hihaa lyhentämään tai nappia jättämään auki, jos ovat olleet väärän kokoiset, mutta en ole kyllä kuullut mitään pahaa, Klemola jatkaa.

Klemola puhuu mallintöistä kuin harrastuksena ja hänen kokemuksensa ovat olleet etupäässä positiivisia. Suhtautuminen omaan kroppaan ei kuitenkaan aina ole ollut yhtä hyvällä tolalla.

– Nuorempana muistan kyllä, kun olen ollut aina vähän pyöreä, että silloin kuului ikäviä kommentteja, mutta ei näin aikuisiällä enää. Ihmiset ovat suvaitsevampia.

Itsetunto rakentuu kehuille

Vaikka ihmiset saattavat ollakin suvaitsevaisempia, Suomessa keskustellaan paljon lihavuudesta ja lihavuutta pidetään sairautena. Klemola ei koe keskustelun koskettavan itseään eikä suhtaudu siihen negatiivisesti.

– Olen sinut itseni kanssa. Maailmasta ja Suomesta löytyy kuitenkin oikeasti ylilihavia ihmisiä enkä pidä itseäni sellaisena.

Moni ei voi Klemolan tavoin sanoa olevansa sinut itsensä kanssa ja itsetunto karisee helposti, kun kiloja kertyy. Klemola tunnustaa, että suuri osa itsetuntoa on rakentunut kaiken hänen saamansa positiivisen huomion päälle.

– Minulla on hyvä itsetunto, koska olen saanut paljon kehuja ja kehuista on syntynyt hyvä fiilis.

– Kun kerron, mitä teen, kaikki ovat aina ihan innoissaan ja kyselevät millaista mallin työ on, ja miten olen päätynyt tekemään sitä. Kun ihmiset näkevät lehdessä kuvia, he kehuvat, että "olit taas niin nättinä siellä."

Klemola valittelee, että suomalaiset korostavat helposti negatiivisia asioita positiivisten sijaan ja peräänkuuluttaa enemmän keskinäistä kehumista. Itsetunnon kohottamiseksi hän suositteleekin kaikille sosiaalisille naisille XL-mallin töitä.

– Suosittelen mallintöitä kaikille XL-kokoisille, jotka ovat kiinnostuneet muodista, ja tykkäävät olla esillä. Tämä on ollut oikein kiva kokemus.

Sekään ei ole haitaksi, jos ikää on päässyt kertymään. Klemolalla on itselläänkin jo kolme lasta.

– Aion jatkaa vielä, vaikka ikää karttuukin, tällä ei ole yläikärajaa!

Lue myös:

    Uusimmat