Xi ja Macron julistivat Pariisin ilmastosopimuksen peruuttamattomaksi – vain pari päivää USA:n virallisen vetäytymisilmoituksen jälkeen

2:10
Yhdysvaltojen vetäytyminen Pariisin ilmastosopimuksesta astuu voimaan ensi vuonna.

Macron totesi paheksuvansa "eräiden" tekemiä valintoja.

Pariisin ilmastosopimus on "peruuttamaton", julistavat Kiinan presidentti Xi Jinping ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron yhteisessä lausunnossaan.

Presidenttien lausunto annettiin vain pari päivää sen jälkeen, kun Yhdysvallat antoi virallisen ilmoituksen vetäytymisestään ilmastosopimuksesta.

Xi ja Macron vakuuttivat tukevansa vankasti Pariisin ilmastosopimusta, jota he kuvailevat peruuttamattomaksi prosessiksi sekä suunnannäyttäjäksi vahvoille ilmastotoimille.

Macron ei suoraan nimennyt Yhdysvaltoja sanoessaan, että hän paheksuu "eräiden" tekemiä valintoja.

Emmanuel Macron ja Xi Jinping keskustelivat ilmastoaiheesta Macronin ollessa virallisella Kiinan-vierailulla.

Kiinan ja Ranskan lisäksi ainakin Venäjä on arvostellut Yhdysvaltojen päätöstä vetäytyä ilmastosopimuksesta. Venäjän presidentin edustajan Dmitri Peskovin mukaan Yhdysvaltojen vetäytyminen heikentää sopimusta mitä vakavimmin.

Peskov lisäsi, että on erittäin vaikeaa puhua minkäänlaisesta ilmastosopimuksesta ilman yhtä maailman suurimmista talouksista.

EU sanoi tiistaina olevansa valmis tiivistämään yhteistyötä Pariisin ilmastosopimuksessa olevien osapuolten kanssa. Unionin mukaan sopimus on edelleen vankka, vaikka Yhdysvallat siitä vetäytyykin.

Suomen ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) puolestaan arvioi, että Yhdysvaltojen yksipuolinen irtautuminen sopimuksesta on ennen muuta tahra maan omalle maineelle ja että muiden sopimuksen osapuolten on lisättävä yhteistyötä entisestään.

Virallinen vetäytymisilmoitus annettiin välittömästi kun se oli mahdollista

Yhdysvallat ilmoitti maanantaina, että se oli lähettänyt YK:lle virallisen ilmoituksen ilmastosopimuksesta vetäytymisestä. Vetäytyminen astuu voimaan vuoden irtisanomisajan kuluttua 4. marraskuuta 2020.

Presidentti Donald Trump ilmoitti jo toissa vuonna maan vetäytyvän ilmastosopimuksesta.

Marraskuussa 2016 voimaan astuneessa sopimuksessa on kuitenkin pykälä, jonka mukaan sen allekirjoittanut maa voi virallisesti pyytää eroa vasta kolme vuotta sopimuksen voimaanastumisen jälkeen.

Näin Yhdysvallat myös teki, ensimmäisenä mahdollisena päivänä.

Yhdysvaltojen ero Pariisin sopimuksesta astuu voimaan maan presidentinvaaleja seuraavana päivänä.

Kaikki Trumpin haastajaksi pyrkivät demokraattiehdokkaat ovat luvanneet viedä Yhdysvallat takaisin ilmastosopimukseen, joten ero saattaa jäädä lyhytaikaiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja