Nyt se on virallista: Yhdysvallat ilmoitti virallisesti vetäytyvänsä Pariisin ilmastosopimuksesta – muutos voimaan vuoden päästä

Näin toimii Pariisin ilmastosopimus 1:40
Katso videolta, miten Pariisin ilmastosopimus toimii.

Yhdysvallat on ilmoittanut virallisesti vetäytyvänsä Pariisin ilmastosopimuksesta. Ulkoministeri Mike Pompeo kertoi Yhdysvaltojen lähettäneen asiasta virallisen notifikaation YK:lle.

Yhdysvaltojen vetäytyminen sopimuksesta tulee virallisesti voimaan vuoden päästä eli 4. marraskuuta 2020.

Presidentti Donald Trump ilmoitti jo vuonna 2017 Yhdysvaltojen vetäytyvän ilmastosopimuksesta, mutta ei voinut tehdä sitä virallisesti vielä tuolloin. Marraskuussa 2016 virallisesti voimaan astuneessa sopimuksessa on pykälä, jonka mukaan sopimuksen allekirjoittanut maa voi virallisesti pyytää eroa sopimuksesta vasta kolme vuotta sen voimaan astumisen jälkeen. Tätä seuraa vuoden mittainen irtisanomisaika.

Yhdysvallat on siksi ollut mukana YK:n ilmastokokouksissa hiomassa Pariisin sopimuksen yksityiskohtia Trumpin ilmoituksen jälkeenkin, ja osallistuu myös seuraavaan huippukokoukseen Madridissa.

Muut skeptikot pysyvät sopimuksessa

Trump sanoi viime vuonna, että sopimus on "epäreilu taloustaakka" Yhdysvalloille. Maailman suurimman talouden vetäytyminen on suuri isku Pariisin sopimukselle, mutta toistaiseksi mikään muu maa ei ole seurannut Yhdysvaltojen esimerkkiä.

Brasilia on pysynyt mukana sopimuksessa, vaikka sen presidentiksi valittiin ilmastoskeptikko Jair Bolsonaro. Myös ympäristöasioihin perinteisesti varsin välinpitämättömästi suhtautuneet Kiina, Intia ja Venäjä ovat pysyneet sitoutuneina sopimukseen, vaikka niiden päästötavoitteita pidetäänkin riittämättöminä.

Ero voimaan vaalien alla

Yhdysvaltojen ero Pariisin sopimuksesta astuu voimaan presidentinvaaleja seuraavana päivänä. Kaikki Trumpin haastajaksi pyrkivät demokraattiehdokkaat ovat luvanneet vievänsä Yhdysvallat takaisin ilmastosopimukseen, joten ero saattaa jäädä lyhytaikaiseksi.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron valitteli Yhdysvaltojen virallista ilmoitusta.

– Me olemme pahoillamme tästä ja tämä ilmoitus tekee ranskalais-kiinalaisesta ilmasto- ja biodiversiteettikumppanuudesta entistä tarpeellisempaa.

Macron on parhaillaan virallisella vierailulla Kiinassa. Vierailun aikana Macron ja Kiinan presidentti Xi Jinping allekirjoittavat yhteisen ilmastojulistuksen, joka alleviivaa Pariisin sopimuksen merkitystä.

Lue myös:

    Uusimmat