WWF:n suojelujohtaja luontokadosta: "Sen näkee valitettavasti omin silmin, kun Suomea kiertää"

Pysyykö Suomi ilmastokriisin ja luontokadon torjunnan tiellä? 8:54
Pysyykö Suomi ilmastokriisin ja luontokadon torjunnan tiellä?

MTV:n Huomenta Suomessa keskusteltiin tuoreen hallitusohjelman ilmastolinjauksista.

WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen näkee hallitusohjelmassa hyviä kirjauksia, mutta myös parannettavaa:

– Ilmastokriisiä ja luontokatoa tällä hallitusohjelmalla ei pysäytetä. Virtavesien kunnostaminen ja Itämeri-kirjaukset ovat hyviä. 

Luukkonen korostaa, että vanhojen metsien suojelu on ehdottoman tärkeää. Tämä on myös hallitusohjelmassa kirjattuna. 

– Mutta esimerkiksi suojelupinta-ala, johon Suomi on jo sitoutunut. Siitä todetaan, että ei suojella pinta-aloja. Tavallaan halutaan keskittyä ehkä joihinkin pieniin kohteisiin ja sillä tavalla ei käyttää rahaa, Luukkonen pohtii.

Luukkonen näkee juurikin rahan puutteen ongelmallisena. Luukkosen mukaan päätetyllä rahamäärällä ei pysäytetä luontokatoa.

– Siellä on paljon hyviä kirjauksia, jotka edistävät luonnon monimuotoisuuden ennallistamista ja suojelua. Mutta sitten sieltä puuttuvat kokonaan kirjaukset siitä, että kuinka paljon siihen laitetaan lisää rahaa. Edellisellä hallituksella oli 100 miljoonaa lisää luonnonsuojeluun vuositasolla, mutta se oli määräaikainen rahoitus. Nyt käytännössä ollaan palattu takaisin lähtötasolle, joka on todella pieni.

Luukkosen mielestä Suomen luontokadossa kaikkein huolestuttavinta on metsäluonnon tilanne.

– Hakkuumäärät ovat kasvaneet todella isoiksi ja menetämme koko ajan metsäluonnon monimuotoisuutta. Konkreettisesti sen näkee valitettavasti omin silmin, kun Suomea kiertää.

Keskuskauppakamarin toimistusjohtaja: "Kohti hiilineutraalisuutta mennään"

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi on tyytyväinen, että hallitusohjelman ilmastolinjauksissa isot tavoitteet pysyvät.

– Kohti hiilineutraalisuutta mennään. Yritykset tietävät, että se on se linja, mitä pitää tulevaisuudessa katsoa. 

Romakkaniemen mukaan nyt siirrytään isoista julistuksista investointien vauhdittamiseen. Keskiössä on se, millä puhtaat investoinnit saadaan Suomeen. 

– Päästötön sähkö on sellainen kilpailuetu ja uusiutuvien buumin ohella vauhditetaan nyt ydinvoimaa ja pienydinvoimaa. 

Romakkaniemen mukaan hallitusohjelmassa on monessa kohtaa sitouduttu siihen, että päästövähennykset eivät saa nostaa kuluttajahintoja eivätkä heikentää teollisuuden ja yrityselämän kilpailukykyä.

Romakkaniemi uskoo, että luontokadon pysäyttämisessä oikea suunta on se, että luodaan yrityksille kannustimia ja markkinoita toteuttaa asioita.

Lue myös:

    Uusimmat