WWF: Luonto köyhtyy kiivaimmin järviympäristöissä

Luonnon köyhtyminen on ollut kiivainta makean veden elinympäristöissä eli järvissä, kosteikoissa, joissa ja puroissa. Ympäristöjärjestö WWF:n tuoreen raportin mukaan luonnon monimuotoisuus on näissä kohteissa vähentynyt vuosina 1970-95 lähes puolella. WWF julkaisee vuosittain maailman luonnon tilasta katsauksen, jossa pyritään mittaamaan ihmisen toiminnan vaikutusta maapallon metsiin, makeaan veteen ja meriekosysteemeihin.

Maailman luonnonsäätiö

WWF:n mielestä erityisen hälyttävää on sammakkokantojen romahtaminen eri puolilla maailmaa. Tämän on arveltu johtuvan muun muassa elinympäristöjen häviämisestä kuivatuksen ja rakentamisen vuoksi. Suomessa ei ole havaittu samanlaista sammakkoeläinten kantojen romahdusta kuin muualla maailmassa.

Suomen WWF:n pääsihteerin Timo Tannisen mukaan Suomessakin on muutettu kosteikkoluontoa, kuten lintujärviä ja suoluontoa melkoisesti. Esimerkiksi Suomen soista puolet on ojitettu.

Metsien pinta-ala vähenee

Metsien pinta-alan kaventuu edelleen. WWF:n Living Planet -raportin mukaan vuosina 1970-95 maailman metsien pinta-alasta hävisi 10 prosenttia. Vuodessa hävisi noin 150000 neliökilometriä metsää. Ala vastaa lähes puolta Suomen pinta-alasta. Pohjoisen ja lauhkeiden vyöhykkeiden metsien pinta-ala on pysynyt suunnilleen samana tai hieman lisääntynyt. Sen sijaan Afrikan, Aasian ja Etelä-Amerikan metsäpeitteen pinta-ala on vähentynyt viidenneksen.

Euroopan ja Aasian, mukaanlukien Venäjän alkuperäisestä metsäpeitteestä on hävinnyt 70 prosenttia lähinnä maatalouden ja karjankasvatuksen takia. Meriympäristön tilasta kertoo puolestaan korallien haalistuminen. Tällä ja viime vuosikymmenellä on havaittu nelisensataa korallien haalistumistapausta, kun edeltävän sadan vuoden aikana tapauksia havaittiin vain kolme. Haalistumisen syyksi epäillään ilmaston muuttumista ja säätiloihin vaikuttanutta El Nino -ilmiötä.
(STT)
Tarja Hakulinen raportoi(1:45). Äänessä pääsihteeri Timo Tanninen.

Lue myös:

    Uusimmat