WTC-iskusta 13 vuotta – Uusi 9/11 -museo vie iskun tapahtumapaikalle ja kyyneliin

Koko maailmaa koskettaneesta World Trade Center -terrori-iskusta on kulunut 13 vuotta.

Kaksoistornien romahduspaikan Ground Zeron jälleenrakentaminen jatkuu osittain yhä, mutta uhrien muistolle omistettu museo avasi ovensa toukokuussa. Museossa on vieraillut muutamassa kuukaudessa yli 900 000 ihmistä yli sadasta maasta, myös Suomesta.

Thomas Michael Kelly, Mary Jo Kimelman, Lawrence Don Kim...nimet ovat lähes kolmentuhannen kameraa katsovien kasvojen rivistöstä 9/11 Museon alakerroksessa. WTC-iskun uhrien kuvat on ripustettu vieri viereen isoon huoneeseen kaksoistornien romahduspaikalle ja lähes poikkeuksetta he hymyilevät. Jokaisen kasvon kohdalla voi klikata itsensä lähemmäs henkilöä, hänen tarinaansa, huoneessa sijaitsevan virtuaalipöydän avulla.

Museossa kerrotaan minuutti minuutilta miten kaikki tapahtui. Näytetään kaapattujen lentokoneen reitit, joista kaksi osuu torneihin, yksi Pentagoniin. Lähelle pääsee myös tornien romahduksesta tuhoutunutta paloautoa, pakoon yrittäneen kolhiintuneita korkokenkiä, pelastustöissä menehtyneiden palomiesten nimikortteja ja kadonneista tehtyjä etsintäilmoituksia. Museon saamien palautteiden perusteella henkilökohtainen osio on ollut yleisön mielestä ehdottomasti pidetyin.

– Henkilöpotretti-huone on ehdottomasti kiitellyin osa museota. Se näyttää sen, ettei kolmetuhatta ole vain numeroa. Me puhumme oikeista ihmisistä, sanoo viestintäjohtaja Anthony Guido MTV Uutisille.

Museo muistuttaa tuhansien siviilien ja menetetyn turvallisuuden hautapaikkaa, minkä vuoksi museon yhteyteen perustettu lahjatavarakauppa on saanut monen omaisen pahalle mielelle.

Lahjatavarakaupassa myydään muun muassa 9/11-päivällä varustettuja leikkikaluja tai kalliita silkkihuiveja. Omaisten mukaan hautapaikalla ei saa rahastaa.

– Yli puolet museon ja tornien muistopaikan toiminnan rahoittamisesta tulee lippu- ja myyntituloista. Tulevaisuudessa joudumme rahoittamaan toiminnan ilman kaupungin ja valtion apua, joten myyntitulot ovat välttämättömiä tornien muistoalueen pitämisenä maksuttomana ja museon inhimillisissä hinnoissa, Guido painottaa.

Museo sijaitsee kaksoistornien jättämien kahden montun välissä. Montuista on tehty valaistuja vesiputouksia, joita reunustaa iskuissa kuolleiden nimet.

Muistoja ja kyyneliä

Museo koskettaa jo aiheensa puolesta. Terrori-iskussa kuoli yli 90 maan kansalaisia eivätkä he museokierroksen jälkeen jää vain numeroiksi.

Tanskalainen Mogens Christensen liikuttuu kyyneliin tuijottaessaan videokuvaa tornin romahduksesta. Ensin on savua ja torni. Sitten savu. Sen jälkeen ei mitään.

– Minun piti pidätellä itkua. Tämä kaikki herättää niin voimakkaita muistoja. Me kaikki muistamme tarkalleen, missä olimme, kun tämä tapahtui, Christensen sanoo.

Pennsylvanialainen Pat Boom pitää ihmeellisenä, kuinka laajan kokoelman museo on itselleen saanut tuhojen keskeltä. Boomin mielestä museon ote on uhreja kunnioittava, ei liian urkkiva.

Yksityisellä ja valtion rahalla

Museossa on eri osastoja kuten tieto-osio, osia romahtaneista torneista, elokuva WTC-alueen jälkihoidosta ja uhrien ja pelastushenkilökunnan henkilökohtaisia tavaroita ja tarinoita. Myös iskun tekijät, Al-Qaidan jäsenien kuvat ja motiivit on esillä.

Museo ja kaksoistornien muistopaikan rakentaminen maksoi yli 540 miljoonaa euroa. Tavalliset museoliput ilman alennuksia maksavat hieman alle 20 euroa. Museo on auki yleisölle kaikkina muina päivinä paitsi 9/11 -vuosipäivänä. Tänään se on pyhitetty omaisille.

 

Lue myös:

    Uusimmat