Suomalainen Jyri oli New Yorkissa, kun WTC-tornit romahtivat – kertoo kauhistuttavasta hetkestä: "Niin lähellä sitä paikkaa olin"

1:08
Jyri kertoo 20 vuoden takaisista kauhun hetkistä Missä olit, kun..? -ohjelmassa.

Syyskuussa 2001 koko maailma pysähtyi seuraamaan Yhdysvaltoihin kohdistuneita terrori-iskuja. Jyri Raivio oli paikalla Manhattanilla, kun WTC-torneista nousi sakeaa savua. 

Suomalainen toimittaja ja ilmailuasiantuntija Jyri Raivio oli New Yorkissa ostamassa aamun sanomalehteä, kun hän sai puhelun työpaikaltaan, joka muutti kaiken.  

Puhelimessa kerrottiin, että lentokone on juuri törmännyt World Trade Centeriin.

Raivio oli juuri kävelemässä Manhattanilla suurin piirtein YK:n päämajan kohdalla, ei montaa kilometriä onnettomuuspaikasta.

– Pähkäilin ympärilleni ja huomasin, että sieltä Manhattanin eteläpäästä nousi erittäin sankka savu. Niin lähellä sitä paikkaa olin, hän muistelee.  

Toimittaja juoksi suoraan torneille

Kello oli Suomen aikaa noin neljä iltapäivällä, kun ensimmäinen isku tehtiin WTC:n pohjoistorniin.  

Raivio työskenteli tuolloin Helsingin Sanomien kirjeenvaihtajana Yhdysvalloissa, ja lehden ensimmäisen painoksen tulisi olla valmis iltayhdeksältä.

Siispä Raivio ryhtyi hommiin ja suuntasi juosten suoraan kohti onnettomuuspaikkaa.  

– Sinä päivänä tapahtunutta ei ehtinyt paljoa puntaroimaan, hän toteaa.

Vastassa 76. kerroksesta pelastunut

Poliisit olivat sulkeneet Manhattanin eteläkärjen, mutta Raivio pääsi liikkumaan teippirajausten ali suljetulle alueelle. 

Matkalla tornien raunioille Raivio kertoo kulkeneensa pitkin yleensä vilkasta Fifth Avenuen kauppakatua, joka oli nyt lähes autio.  

Vastaan tuli lähinnä WTC:n torneista ihmeen kaupalla selvinneitä. Muun muassa mies, joka kertoi olleensa 76. kerroksessa.

– Kun olen jälkeenpäin lukenut kirjoja ja juttuja näistä, niin hän on luultavasti ollut yksi korkeimmalta selvinneistä, Raivio pohtii.

Sadat pelastajat uhrasivat henkensä  

Raivio kertoo päätyneensä pubiin parin korttelin päässä WTC:n torneista.  

– Olisin voinut päästä ehkä pidemmällekin, jos olisi ollut aikaa jäädä kyttäämään, mutta piti tulla takaisin tekemään juttua, hän kertoo.  

– Löysin sieltä yhden avoinna olevan pubin muutaman korttelin päässä World Trade Centeristä, jossa oli palomiehiä, jotka kertoivat juttuja. Se oli todella epätodellista, Raivio kuvailee. 

Pubissa oli istumassa pelastustyöntekijöitä, toinen toistaan järkyttyneempiä kokemastaan. 

– Kukaan ei halunnut siinä tilanteessa kertoa nimeä. He olivat niin järkyttyneitä, hän jatkaa. 

Syyskuun 11. päivän neljässä erillisessä terroriteossa kuoli yhteensä lähes 3 000 ihmistä ja haavoittui liki 6 300. Kuolleista 343 oli palopelastajia.  

MTV Uutiset juhlii tänä vuonna 40-vuotista taivaltaan. Missä olit kun? -ohjelmasarja kerää yhteen isoimmat uutistapahtumat näiden vuosien varrelta. Jaksot ovat katsottavissa mtv-palvelussa 25. huhtikuuta lähtien sekä MTV3-kanavalla sunnuntaisin kello 19.30 alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja