2000 dollarin budjetilla tehdystä dokumenttielokuvasta leimahtaneet salaliittoteoriat WTC-iskuista jylläävät edelleen Yhdysvalloissa

Kun terroristit iskivät WTC-torneihin, presidentti Tarja Halonen ei ollut uskoa silmiään – luuli miehensä katsoneen agenttielokuvaa kesken valtiovierailun:"Minä ihan kimpaannuin" 2:25

Tällä viikolla tulee kuluneeksi tasan 20 vuotta WTC:n terrori-iskuista, jotka ovat synnyttäneet luonnollisesti salaliittoteorioita. Nämä teoriat saivat vauhtia 2000 dollarin budjetilla tehdystä dokumenttielokuvasta, jonka seuraukset näkyvät edelleen, vaikka teorioita on tutkimustuloksiin vedoten kumottu.

Amerikkalainen miesten aikauslehti Esquire kertoi ensimmäisen kerran 2005 julkaistusta Dylan Averyn ohjaamasta dokumenttielokuvasta Loose Change.

Dokumentissa esitettiin rajuja väitteitä, että WTC-iskut olisivat olleet Yhdysvaltain hallinnon sisäinen suunnitelma. Siinä pidettiin epätodennäköisenä, että törmänneet lentokoneet olisivat yksinomaan romahduttaneet kaksoistornit.

Sen sijaan dokumentin mukaan WTC-tornien järjestetyn räjäytyksen vahingot toivat Yhdysvalloille oikeuden hyökätä terrorismin vastaiseen taisteluun Irakiin ja Afganistaniin.

Myös kaksi muuta törmäyspaikkaa Pennsylvaniassa ja Pentagonissa nostettiin esille, sillä lentokoneista ei jäänyt juuri mitään todisteita törmäyspaikalle. Näiden lisäksi myöhemmin itsestään sortunut WTC-7-rakennus, johon ei osunut lentokonetta, herätti epäilyksiä.

Dokumentti tarjosi paljon kummastuksen aiheita, mutta vain vähän vastauksia niihin.

Miten kaikki lähti pienestä dokumenttielokuvasta?

Internet-aikakauden kynnyksellä julkaistu dokumentti levisi nopeasti verkossa. Julkaisun jälkeen dokumentti keräsi Google Video -palvelussa yli 10 miljoonaa katselukertaa muutamassa kuukaudessa. Dokumentista tehtiin usealle eri kielelle käännöksiä.

Tuohon aikaan videoiden katselumääriä oli mahdotonta arvioida tarkalleen, mutta ohjaaja Averyn omien sanojen mukaan dokumentin on nähnyt ainakin yli 100 miljoonaa ihmistä.

Myöhemmin dokumenttielokuvasta on julkaistu useita eri leikkausversioita, joista viimeisin vuonna 2017 HD-laadulla.

Dokumentista tuli niin tunnettu, että ihmiset, jotka eivät olleet nähneet sitä, tiesivät silti siinä esitettyjä väitteitä.

Vankimmat salaliittoteoreetikot kutsuivat ryhmäänsä 9/11 Truhthers eli 9/11-totuusliikkeeksi. Loose Change oli heidän inspiraationsa.

Totuusliike ulottui jopa niin syvälle, että esimerkiksi politiikassa, kulttuurissa ja urheilussa oli vaikutusvaltaisia tahoja, jotka tukivat liikettä tai jollain tavalla uskoivat salaliittoon.

Vuonna 2016 Chapman Universityn teettämässä tutkimuksessa selvisi, että yli puolet amerikkalaisista uskoi Yhdysvaltain hallituksen peittelevän tietoja WTC-iskuista.

Helsingin yliopiston salaliittoihin perehtynyt tutkijatohtori Niko Pyrhönen uskoo myös, että valtio varmasti lähtökohtaisesti salaa tiettyjä tietoja iskuista.

Hänen mukaansa salaliittoteoriat saivat vauhtia dokumentista, sillä se tarjosi siihen aikaan suurelle yleisölle tulkintoja niistä asioista, joista tietoa puuttui.

Teorioita on kumottu vääriksi

Koska WTC-iskujen salaliittoteoriat olivat niin suosittuja, on tragedian tutkimukseen käytetty jälkikäteen valtavasti resursseja.

Dokumentissa esitetyt väitteet ovat todistettu valheellisiksi ja 9/11-totuusliike on pirstoutunut ajan myötä.

Väitteistä on tullut nykypäivänä enemmänkin internet-meemi kuin salaliittoteoria, vaikka teoreetikkoja vielä löytyy.

YouTubesta löytyy useampi video, missä näytetään, kuinka WTC-tornit todella sortuivat lentokoneen törmäysten ja siitä seuranneiden tulipalojen seurauksena.

Törmäyksistä seuranneet räjähdykset heikensivät WTC-tornien tukipilareiden palokestävyyttä, jonka seurauksena tulipalojen kuumuus taivutti pilareita niin, että kerrokset alkoivat yksitellen luhistumaan.

WTC-7-rakennus, johon ei osunut lentokonetta, romahti myös tulen seurauksena. Kaksoistornien romahtaminen sytytti tulipaloja, jotka levisivät tuntikaupalla rakennuksessa. Hiljalleen kuumuus heikensi rakenteita, mikä käynnisti sortumisreaktion.

WTC-iskujen jälkeen ainakin kaksi rakennusta on sortunut pelkästään tulipalon seurauksena. Teheranin Plasco Building 2017 ja Wilton Paes de Almeida Building São Paulossa 2018.

Lentokonetörmäysten Pentagonissa ja Pennsylvaniassa uskotaan jättäneen vain vähän merkkejä lentokoneesta, koska vauhti törmäyksissä oli niin hurja.

Salaliitot osana Yhdysvaltoja

Maailma ja Yhdysvallat eivät ole entisellään 20 vuoden jälkeenkään WTC-iskuista. Donald Trumpin presidenttikaudella valeuutiset ja salaliittoteoriat nousivat uusiin ulottuvuuksiin.

Koronapandemia ja ilmastonmuutos ovat lisänneet salaliittoteorioiden ajattelua. Villeimmät teoriat uskovat, että mitään lentokoneita ei oikeasti edes törmännyt WTC-iskuissa, vaan kyse oli ohjuksista.

Tutkijatohtori Pyrhönen kertoo, että lähtökohtana kaikissa salaliittoteorioissa on ajatus siitä, että julkiseen tiedonvälitykseen ei voi luottaa. Tämä ajattelutapa on valtavirtaistunut entistä enemmän.

– Kun kieltäytyy uskomasta virallista totuutta jonkun tietyn asian suhteen, se madaltaa kynnystä olla uskomatta myös muihin virallisiin totuuksiin, hän kiteyttää.

Valtavirta salaliittoteorioiden kannattajista ei niele kaikki teorioita sellaisenaan, vaan pikemminkin he uskovat yleensä totuuden olennaisesti poikkeavan siitä, mitä julkisuuteen on kerrottu.

Nykyinen Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden on määrännyt julkaistavaksi salaisia asiakirjoja WTC-iskuihin. Uhrien omaiset epäilevät, että Saudi-Arabia tiesi iskuista etukäteen. Biden haluaa lisätä asiakirjojen julkaisulla hallinnon ja kansalaisten välistä läpinäkyvyyttä.

Yhdysvaltain kongressin asettama virallinen komissio on tutkinut aiemmin asiaa, mutta mitään todisteita yhteyksistä saudihallintoon ei löytynyt.

Lue myös:

    Uusimmat