WHO sanoo lääkinnällisten evakuointien Gazasta keskeytyneen tyystin

Maailman terveysjärjestö on jo pitkään pyytänyt Israelia sallimaan kriittisessä tilassa olevien ja vakavasti haavoittuneiden ihmisten evakuoinnin Gazasta.

Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa, että lääkinnällisten evakuointien keskeytyminen Gazasta tarkoittaa yhä useamman ihmisen kuolevan. WHO kertoi tiistaina, että aiemminkin lääkinnällisiä evakuointeja tehtiin hyvin rajallisesti ja että ne yllättäen päättyivät täysin Israelin aloitettua sotilasoperaationsa Rafahissa Gazan eteläosassa toukokuun alkupuolella.

WHO on jo pitkään pyytänyt Israelia sallimaan kriittisessä tilassa olevien ja vakavasti haavoittuneiden ihmisten evakuoinnin Gazasta. Tuhansien gazalaisten on arvioitu tarvitsevan lääkinnällistä evakuointia, mutta vain harvat ovat päässeet lähtemään alueelta sen jälkeen kun sota alkoi lähes kahdeksan kuukautta sitten.

WHO:n edustaja Margaret Harris huomautti tiistaina, että evakuointien keskeytyminen tarkoittaa monien ihmisten kuolevan hoitoa odottaessaan.

Joukossa esimerkiksi syöpäsairaita

Ennen kuin sota Gazan kaistalla alkoi äärijärjestöjen lokakuisen iskun jälkeen viime lokakuussa, Gazasta lähti päivittäin 50–100 ihmistä lääkinnällisillä lähetteillä saamaan sellaista hoitoa, jota alueella ei ollut saatavilla. Joukossa oli esimerkiksi syöpää sairastavia ihmisiä.

Nyt lähtijöiden määrä on valtavasti suurempi. Harris kertoi, että koska sota on ollut Gazan terveydenhuoltopalveluille katastrofaalinen, nyt ihmisten täytyy lähteä alueelta pois saadakseen sellaistakin hoitoa, jota Gazassa aiemmin tarjottiin. Sen lisäksi tuhannet ihmiset ovat haavoittuneet ja loukkaantuneet vakavasti sodan seurauksena.

Israelin sunnuntaisessa iskussa telttaleiriin Rafahissa kuoli Gazan viranomaisten ja lääkintähenkilöstön mukaan 45 ihmistä ja sadat saivat sirpalehaavoja ja palovammoja. Harris painotti tiistaina, että vakavat palovammat vaativat monimutkaista hoitoa ja hoitamatta jääminen voi johtaa kuolemaan.

Harris sanoi WHO:n arvioineen, että Gazassa on jatkuvasti noin 10 000 ihmistä lääkinnällisen evakuoinnin tarpeessa.

Ennen evakuointien keskeytymistä WHO oli saanut Israelilta luvan 5 800 lääkinnälliselle evakuoinnille. Alle 5 000 ihmistä on Harrisin mukaan todellisuudessa päässyt lähtemään.

Hamasin hallitseman Gazan kaistan terveysministeriön mukaan Israelin iskuissa on kuollut yli 36 000 ihmistä, enimmäkseen siviilejä.

 

Lue myös:

    Uusimmat