Walt Disneyn syntymästä 100 vuotta

Piirroselokuvien ja sarjakuvan suurin legenda on kiistämättä yhä Walt Disney. Hän oli tiukkaotteinen liikemies, joka loi elinaikanaan tyhjästä valtavan viihdeimperiumin. Animaatiotkin menestyvät jälleen hyvin. Aku Ankkaa on julkaistu Suomessa 50 vuotta.

Parikymmentä vuotta sitten pörssiyhtiö Disney aikoi lakkauttaa koko piirroselokuvatuotannon, ja siirtyä tyystin näytelmäelokuviin. Maineikkaat piirtäjät olivat siirtyneet eläkeelle, ja suuret menestykset puuttuivat. Toisin päätti kuitenkin Roy Edward Disney, 71, suvun viimeinen edustaja ympäri maailmaa levinneessä yhtiössä.

Walt Disneyn veljenpoika ilmoitti arvovaltansa - ja osakesalkkunsa - tuella yhtiön hallituksessa istuneille kulttuurista ymmärtämättömille liikemiehille, että piirretyillä elokuvilla kulttimaineensa luonut yhtiö tekisi niitä vastakin!

Uutta nousua saatiin odottaa vielä jonkin aikaa, 1990-luku olikin sitten sitä: Roger Rabbit, Pieni merenneito, Aladdin, Mulan, Tarzan ynnä muita. Perinteitä yritetään vaalia, mutta kamppailun kovenemisen lasten ja nuorten sieluista huomaa erityisesti Disney-uutuudessa Atlantis. Se on yhdistelmä vanhaa ja uutta, perinteistä animaatiotekniikkaa ja rajua toimintaseikkailua.

- Se on videopelien tai Music-tv:n seurausta. Hyvin nopeita leikkauksia, nopeaa toimintaa. Kaikki videopelit tuntuvat olevan nykiviä ja nopeita. Luulen, että nuoret ovat tottuneet katsomaan kuvaa näin. Niinpä toimintaa täytyy pistää mukaan vähän enemmän kuin ennenvanhaan, sanoo Roy Edward Disney, Disney-yhtiöiden varatoimitusjohtaja.

- Mutta jos saat heidät koukkuun hyvällä tarinalla, joka toimii tunteen tasolla, niin kyllä he istuvat ja katsovat sitä, koska viime kädessä elokuvat ovat tunnetta.

Saako lastenelokuvissa olla väkivaltaa?

Lumikki ja seitsemän kääpiötä, vuodelta 1937, oli Disney-yhtiöiden ensimmäinen kokoillan piirretty. Sen kaltaisten klassikoiden ystäville Atlantis-uutuus voi olla kova pala. Walt Disney oli sitä mieltä, että lapsille ei saa näyttää rumaa väkivaltaa. Hän ei tarkoittanut, että murhe ja pahuus pitäisi piilottaa - onhan Bambin äidin kuolemaa itketty teattereissa ympäri maailman. Mutta entäs, kun väkeä kuolee kuin pahimmassakin väkivaltaelokuvassa?

Roy Edward Disney myöntää, että uutuusanimaatio sisältää väkivaltaa.

- No onhan Atlantis sen verran väkivaltainen, että jos olisimme tienneet mitä tapahtuu 11. syyskuuta, olisimme tehneet sen ehkä hiukan toisin. Emmehän me mitään väkivaltaelokuvaa halunneet tehdä. Mutta tarina vaatii tietyn määrän väkivaltaa, koska siinä on ihmisiä, jotka yrittävät tehdä todella pahojaan hyville tyypeille. Ja hyvillä on vain yksi keino pysäyttää pahat, Disney pohtii.

- Mutta tällainenhan on osa maailmaamme. Ei siltä voi välttyä missään. Kun näytämme miten pahaa väkivalta on, sillä voi olla paikkansa meidän bisneksessä.

Walt-setä oli lapsi koko elämänsä



Vuonna 1966 veritulppaan 65-vuotiaana kuollut Walt Disney oli veljenpojan mukaan tietyllä tavalla lapsi koko elämänsä.

- Jos hänellä oli mielestään hyvä idea, mitä suurempi se oli, sen parempi. Hän oli aina jotenkin lapsenomaisen innostunut. Mutta samalla hän oli hyvin terävä tyyppi, joka teki joskus tiukkojakin päätöksiä: miten muuttaa tarinoita, jos homma ei toiminut. Hän tiesi miten tuotteen saa kuntoon, kertoo Disney.

- Epätavallinen kaveri: yhtä aikaa pikkupoika ja fiksu aikuinen.

Aku Ankkaa jo 50 vuotta

Aku Ankka -lehteä on julkaistu Suomessa jo 50 vuoden ajan. Lehden ensimmäinen numero ilmestyi "Aku Ankan isän" Walt Disneyn 50-vuotispäivänä 5. joulukuuta 1951.

Suomi on Aku Ankan luvattu maa - missään muualla ei Ankka-harrastuksessa ja -hartaudessa päästä lähellekään meitä. Seuraavaksi ankkoihin hurahtanein maa on Hollanti, mutta sielläkin Akua luetaan kolme kertaa vähemmän kuin Suomessa, kun levikki suhteutetaan väkilukuun. Vaikka miehen ikään on jo ehtinytkin, Aku on Helsingin yliopiston tutkijan Anu Kantolan mielestä moderni hahmo.

-Akun tekee erityisen moderniksi hänen juurettomuutensa yhteiskunnassa. Aku ei pysty päättämään, mitä oikeastaan haluaisi olla. Tämä tuskailu on nykyihmisen ahdistusta parhaimmillaan, Kantola kirjoittaa.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 05.12.2001)

Lue myös:

    Uusimmat