Mainos

Wäinö Aaltosen museon väki järkyttynyt väärennöksistä

Wäinö Aaltosen museossa Turussa esillä ollut venäläistä avantgardea esittelevä näyttely suljetaan pysyvästi. Syynä on epävarmuus teosten aitoudesta.

Turun museotoimen apulaisjohtaja ja kaupungin kuvataidejohtaja Päivi Kiiski kertoo väärennösten paljastumisen olleen järkyttävä mutta samalla opettavainen kokemus.

- Kyllä me olemme olleet hyvin järkyttyneitä. Neljänkymmenen vuoden ajan museo on tehnyt korkealaatuisia näyttelyjä hyvällä maineella. Tämä on ensimmäinen kerta kun olemme joutuneet näin erikoiseen tilanteeseen.

Taloudellisesti näyttelyn sulkeminen ei ole mittava menetys, sillä väärennösepäilyn kohteeksi joutuneet teokset muodostavat vain pienen osan venäläisen taiteen kokonaisuudesta. Museon päänäyttely jatkuu 13. syyskuuta asti, vaikka väärennökset poistetaankin.

Varovaisuutta tapaus kuitenkin lisää.

- Olemme jatkossa entistäkin varovaisempia melkein kaikkien yksityiskokoelmien suhteen, samoin huutokaupoista hankittujen ostosten ja vanhojen materiaalien kanssa.

Kiiski on ollut yhteydessä kolmeen taidekeräilijään, joilta taulut on lainattu. He päättävät itse, jatkavatko tutkimuksia. Museo palauttaa työt keräilijöille mahdollisimman pian, koska sillä ei ole aikaa eikä resursseja tutkia kaikkien taiteilijoiden töitä.

Museon päänäyttely jatkuu 13. syyskuuta asti, vaikka väärennökset poistetaankin.

"Väärennöksistä olisi puhuttava rohkeammin"

Vaikka tapaus olikin ensimmäinen Wäinö Aaltosen museossa, kaikkinensa väärennökset ovat melko yleinen riesa taidealalla. Kiiski toivookin, että asiaan tartuttaisiin rohkeasti Suomessakin.

- On tavallaan harmi, ettemme voi jatkaa näyttelyä, koska ihmisiä kiinnostavat tietysti myös väärennökset. Ehkä joku muu suomalainen museo uskaltautuu tulla samalla tavalla kuin National Gallery esiin ja kertoa, miten mahdottoman vaikeaa ja aikaa vievää taideteosten tutkinta on, Kiiski sanoo.

Taidepiirien kärkijoukkoon kuuluva National Gallery suunnittelee maailmanlaajuista näyttelyä, johon kerätään väärennöksiä eri puolilta maailmaa ja eri aikakausilta. Kiiski pitää tätä erittäin tervetulleena tuulahduksena alalle.

- Väärennöksiä on aika paljon, mutta usein museot vaivihkaa siirtävät ne pois näkyviltä maineen menettämisen pelossa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.