Vuosi Viiltäjä-Jack -kohusta: Suomalainen huipputiedemies vaikuttui Krp:n toiminnasta

Dna-tutkija Jari Louhelaisella on pitänyt kiirettä. Kolmen päivän Suomen-vierailulla nähtyä on tullut lähinnä mediataloja.

– Tämä on jo kahdeksas haastattelu, hän kertoo istahtaessaan MTV Uutisten sohvalle.

Vuosi sitten Liverpoolin yliopistossa työskentelevä Louhelainen nousi raketin lailla kuuluisuuteen, kun hänen ja liikemies Russel Edwardsin kirja Viiltäjä-Jackin mysteeristä julkaistiin. Nyt kirja (Viiltäjä-Jack – kuinka paljastimme murhaajan) on julkaistu myös suomeksi.

Kaikki alkoi, kun liikemies Edwards tuli eräänä päivänä Louhelaisen luokse mukanaan vanha shaali. Edwards pyysi suomalaismiestä selvittämään, mitä dna:ta vanhasta vaatekappaleesta löytyi.

Tutkimusten lopputuloksena Louhelainen sanoo ratkaisseensa maailmaa askarruttaneen, julmana sarjamurhaajana tunnetun Viiltäjä-Jackin mysteerin.

– En tiennyt aluksi koko Viiltäjä-Jackista mitään. Mutta kun luokseni tuotiin shaali, jonka sanottiin olevan ainoa fyysinen todistuskappale, niin eihän siinä voi sanoa ei, Louhelainen kertoo MTV:n Huomenta Suomessa.

Louhelainen kertoo lähteneensä mysteerin pariin täysin tieteelliseltä pohjalta. Hän ei siis lähtenyt innostuneena ratkomaan murhaa; eikä kirjaakaan ollut aluksi suunnitteilla.

Viihdeteollisuus suuttui paljastuksesta

Tällä hetkellä huivi on pankkiholvissa piilossa ja ehkä tulevaisuudessa se sijoitetaan johonkin museoon nähtäville.

Liikemiehen ja dna-tutkijan yhteistyö sai kehujen lisäksi myös rajua kritiikkiä. Louhelainen yllättyi siitä, kuinka kaupalliset tahot olivat ensimmäisinä varpaillaan. Lontoossa Viiltäjä-Jackin tarina on hyvinkin tuotteistettua; hänen rikospaikoillaan tehdään opastettuja kiertokäyntejä päivittäin.

– Ensimmäiset negatiiviset kommentit tulivatkin juuri viihdeteollisuuden edustajilta. Astuin varmasti aika monen varpaille, Louhelainen naurahtaa nyt.

Pyyntöjä vanhojen, ratkaisemattomien rikosten pariin on miehellä riittänyt. Häntä on haaveiltu ratkaisijaksi muun muassa Olof Palmen, Kyllikki Saaren ja Ulvilan murhatapauksiin.

Louhelainen ei kuitenkaan usko, että hänestä olisi apua näissä tapauksissa. Tutkijalla on yhteyksiä Keskusrikospoliisiin (Krp), ja viimeksi hän vieraili siellä keväällä.

– Olin hyvin vaikuttunut siitä, mitä rikoksia he olivat ratkaisseet. Heillä on viimeisen päälle olevat laitteet ja henkilökunta, heidän pitäisi pystyä ratkaisemaan vaikka minkälaisia rikoksia, Louhelainen sanoo. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.