Vuolukivitakka vanhaan taloon

Varaavan takan lisääminen vanhaan omakotitaloon saattaa olla hiukan pulmallinen toimenpide. Sellainen painaa aika lailla eikä lattian tai välipohjan kantavuus useinkaan riitä ilman lisävahvistusta. Erityisen haasteelliseksi tilanne muodostuu silloin, kun takka halutaan asentaa yläkertaan, kuten esimerkkikohteessamme.

Takan paikalta poistettiin ensin lattialaminaatti ja sen jälkeen timanttileikkurilla myös pintabetoni vahvistettavalta alueelta. Alta paljastui eristeenä käytettyä kevytbetonimursketta, jota poistettiin sen verran, että lattian sisään voitiin asentaa kaksi teräspalkkia. Niiden päät kantavat alakerrassa olevien väliseinien kohdalta.

Palkit käsiteltiin pohjusteella, jotta juotosbetoni ja lattiatasoite tarttuvat niihin. Juotosbetonia lisättiin palkkien päihin, jotta vältettäisiin tilanne, jossa palkki kantaisikin jostain väliltä eikä suinkaan oikeasta paikasta eli palkin päistä: silloinhan takan paino keskittyisi väärään paikkaan. Lopullinen valu tehtiin pikalattiatasoitteella, jolloin lattia voitiin laatoittaa kohta valun jälkeen. Laminaattia oli poistettu riittävän laajalta alueelta, jotta saatiin paitsi laatta takan alle, myös paloturvaetäisyydet suuriksi.

Vanhojen talojen tulisijojen hormeissa on usein halkeilua tai jopa vuotoja, joiden takia tulisijat on kerrassaan pantu käyttökieltoon. Myös täällä hormi oli kunnostettava, sillä nuohooja oli käynnillään havainnut vuotoja savukokeen avulla. Korjausmenetelmäksi valittiin massaus, joka on hyvin näppärä yksinkertaisuutensa ja nopeutensa takia - on huomattava, että tämä on kuitenkin oikeiden ammattimiesten homma, jossa on osattava käyttää oikeita aineita. Siinä hinataan kaksi tyynymäistä harjaa vintturin avulla hormin läpi. Piipun yläpäästä kaadetaan niiden päälle savimaista massaa, johon on lisätty sopivassa suhteessa sementtiä ja kalkkia. Harjat painavat kohotessaan massaa hormin halkeamiin ja saavat aikaan 5 - 10 mm paksun kerroksen. Tällä tavalla hormin sisämitat eivät pienene olennaisesti; kiinteää polttoainetta poltettaessahan piipun reikä ei saa pienentyä liikaa.

Tulisijan rakentamiseen tarvitaan aina lupa. Asuinkunnasta riippuen riittää joskus toimenpidelupa, joskus taas vaaditaan rakennuslupa. Jos asukkaalta itseltään ei löydy intoa tai halua paperisodan käymiseen, markkinoilla on toimittajia, jotka hoitavat koko takkahankkeen alusta loppuun avaimet käteen -periaatteella.

Tänne asennettiin nykyaikainen, puhdaslinjainen vuolukivitakka, jonka mitat ovat 600 x 1400 x1500 mm (s x k x l ). Valmistajan ohjeiden mukaisesti valmiin takan on annettava seistä käyttämättä kolmen päivän ajan, minkä jälkeen siellä voi polttaa ensimmäisenä päivänä kilon puita, toisena kaksi kiloa ja kolmantena jo neljä kiloa. Polttokertojen välillä takan on annettava jäähtyä kunnolla. Tämän jälkeen takkaa voikin alkaa käyttää tavalliseen tapaan.

Lisätietoja:
Takka - Tulikivi Oyj, Juuka, www.tulikivi.fi
Hormin korjaus - EsKon Oy, Espoo, www.eskon.fi

(JKA 7.12.2007)

Lue myös:

    Uusimmat