Mainos

Vuokralaiselta ei saa kysyä ihan mitä vain

Vuokra-asuntomarkkinoilla on viime aikoina vallinneet viidakon lait. Vuokralaisilta on kysytty luottotietojen lisäksi kuukausituloja, palkkatodistuksia, lapsia koskevia tietoja ja eräissä tapauksissa jopa sukupuolista suuntautumista.

Vuokralaisten tietoja on kerätty yhä tarkemmin, koska taantuman pelästyttämät vuokranantajat ovat halunneet yhä tarkempia tietoja vuokralaiskandidaateista omaa taloudellista riskiään vähentääkseen. Asiantuntijatkin ovat olleet erimielisiä siitä, missä sallitun ja kielletyn kysymyksen raja kulkee.

Nyt kuuden alan keskeisen toimijan ja tietosuojavaltuutetun toimiston yhteinen työryhmä on saanut valmiiksi ohjeistuksen, joka antaa näihin kysymyksiin selkeät vastaukset.

–Kun näytöt ovat ruuhkaisia ja vuokra-asunnoista kovin kilpailu, silloin selkeitä pelisääntöjä eniten tarvitaan. Erityisesti vapaarahoitteisten asuntojen osalta tilanne on ollut harmillisen sekava, sanoo Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

Seksuaalinen suuntautuminen ei kuulu vuokranantajalle

Uuden ohjeistuksen mukaan kuukausitulot saa näytöllä kysyä, koska tulot ovat tärkein tekijä arvioitaessa vuokralaisen vuokranmaksukykyä.

Välittäjä saa lopullisen päätöksenteon yhteydessä pyytää vuokralaiselta myös palkkatodistuksen, mutta välittäjä ei saa ilman erillistä suostumusta luovuttaa sitä eteenpäin vuokranantajalle. Vastaavasti todistus voidaan pyytää esimerkiksi eläkkeestä tai ansiosidonnaisesta työttömyyskorvauksesta.

Lastensa nimiä vuokralaisen ei tarvitse kertoa, mutta lasten lukumäärä ja syntymävuodet ovat kuitenkin tietoja, jotka välittäjä voi edellyttää saavansa. Vuokralaisen avio- tai avopuolison henkilötunnus ja tulot saadaan samoin kysyä ja tarkistaa, koska puoliso on myös vastuussa vuokrista siltä ajalta kun asunnossa asuu, vaikka ei vuokralaisena vuokrasopimuksessa olisikaan.

Sukupuolinen tai uskonnollinen suuntautuminen tai mikään muukaan vuokrasuhteeseen suoraan liittymätön tieto ei välittäjälle tai vuokranantajalle kuulu. Asunnon vuokraaminen ei edellytä oman yksityiselämänsä täyttä avaamista.

Välittäjällä tai vuokranantajalla ei ole myöskään mahdollisuutta saada tietoa vuokralaisen mahdollisista rikosrekisterimerkinnöistä. Tämä ei kaikissa tilanteissa ole yleisen oikeustajun mukaista, mutta rikosrekisterilaki ei salli näiden tietojen luovuttamista käytettäväksi vuokraustoiminnassa.

Välittäjän on noudatettava henkilötietolakia

Muutoksia tulee uuden ohjeistuksen myötä myös vuokrasopimuksiin. Aiemmin vuokrasopimuksiin on kirjattu vuokralaisen ja vuokranantajan nimi-, osoite- ja puhelinnumerotiedot sekä usein myös sähköpostiosoite. Vuokralaisen osalta on mahdollisesti merkitty syntymäaika.

Uusi ohjeistus tuo aiempaan käytäntöön oleellisen muutoksen, koska jatkossa vuokrasopimuksiin on kirjattava näkyviin niin vuokralaisen kuin vuokranantajankin koko henkilötunnus loppuosineen. Samalla korostuu sen merkitys, että välittäjä noudattaa näiden henkilötietojen käsittelyssä huolellisesti henkilötietolakia.

–Pidän tämän ohjeistuksen valmistumista tärkeänä virstanpylväänä suomalaisen vuokra-asuntomarkkinan kehittämisessä. Kaikenlaiset epäselvyydet ja vähänkin vilunkipeliltä vaikuttavat tilanteet ovat myrkkyä vuokralaisten, vuokranantajien ja välittäjien väliselle luottamukselle. Selkeät pelisäännöt helpottavat arkista asiointia ja säästävät kaikkien aikaa, sanoo Metsola.

Työryhmässä olivat edustettuina tietosuojavaltuutetun toimiston ja Vuokraturva Oy:n lisäksi Suomen Isännöintiliitto ry, Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto ry, Suomen Vuokranantajat ry, Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry ja Vuokralaiset VKL ry.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.