Vuokralainen, älä suostu tällaiseen vuokrankorotukseen!

Moni vuokranantaja saattaa pidättäytyä vuokrankorotuksista, koska haluaa vuokralaisen pysyvän pidempään. Suomen Vuokranantajien teettämän kyselyn mukaan vain alle puolet vuokranantajista korottaa vuokraa vuosittain. Tällä hetkellä kustannusten nousu luo paineita vuokrankorotuksille.

Vuokranantaja ei voi yksin säveltää vuokrankorotusta, vaan vuokrankorotuksesta tulisi sopia vuokrasopimuksessa täsmällisesti. Yksi yleisimmistä harhakäsityksistä on se, että vuokraa voi korottaa ylimalkaisella toteamuksella kuten ”yleinen vuokrataso on noussut” tai automaattisesti huoneistoon tehdyn remontin jälkeen. Vuokrasopimuksessa tulee olla yksilöity vuokrankorotusperuste ja korotuksen ajankohta, kertoo Suomen Vuokranantajat tiedotteessaan.

Mikäli sopimuksessa ei ole korotusehtoa, korotukselle on saatava vuokralaisen suostumus. Korotusneuvottelut on suositeltavaa aloittaa puoli vuotta ennen aiottua korotusta.

– Maltti on valttia korotuksissakin ja korotusten tulee olla kohtuullisia. muistuttaa Suomen Vuokranantajien vs. toiminnanjohtaja Elina Aalto.

Vuokralainen ei ole velvollinen maksamaan perusteetonta vuokrankorotusta. Mikäli aiottu korotus on kohtuullinen ja perusteltu, voi vuokranantajalla kuitenkin olla oikeus irtisanoa vastaan haraava vuokralainen. Mahdollisen riitatilanteen varalta korotusneuvotteluiden riittävä dokumentointi on tärkeää.

Myös muista asumiseen liittyvistä maksujen korotuksista, kuten vesi-, sauna- tai autopaikkamaksuista, on oltava sopimuksessa samanlainen korotusehto kuin varsinaisesta vuokrasta.

(MTV LIFESTYLE – STT)

Lue myös:

    Uusimmat