Vuokra-asuntojen välitys lääninhallituksen syynissä

Vuokrahuoneistojen välityspalkkioita on maaliskuussa voimaan tulleen lain jälkeen peritty myös väärin perustein. Maaliskuun alussa voimaan tulleen lain mukaan näitä välityspalkkioita voidaan periä vain toimeksiantajalta. Valtaosa vuokrahuoneistojen välitysliikkeistä on asiasta tehdyn selvityksen mukaan toiminut lain edellyttämällä tavalla.

Helsingistä löytyi Etelä-Suomen lääninhallituksen tutkiessa heinä-elokuussa tehtyjä vuokra-asuntojen välityssopimuksia viitisenkymmentä tapausta, joissa on menetelty virheellisesti tai lainvastaisesti. Edelleen välitystapauksista noin kymmenessä prosentissa vuokralainen on maksanut lyhimmillään kuukauden ja enimmillään jopa vuoden korotettua vuokraa.

Vastaava tutkimus tehtiin myös Lahden ja Hämeenlinnan alueelta. Siellä vain yhden lahtelaisen välitysliikkeen toiminnassa todettiin epäselvyys.

Kaikkiaan lääninhallituksen tutkimuksessa oli mukana 27 liikettä, joiden tekemiä vuokrasopimuksia tarkastettiin runsas tuhat. Selvityksestä vastasi tarkastaja Vilppu Elovaara.

Tulokset Helsingissä

Helsinkiläisten välitysliikkeiden vuokrahuoneistojen välitystapauksista lähes 80 prosentissa eli 609:ssa vuokralainen oli maksanut välityspalkkion. Niistä noin 40 prosentissa eli 203:ssa asunto oli vuokrattu työsuhdeasunnoksi yritykselle. Tällöin välityslaki mahdollistaa välityspalkkion perimisen vuokralaiselta, vaikka tämä ei ole toimeksiantosopimussuhteessa välitysliikkeeseen.

Noin puolessa 609:stä välitystapauksesta vuokralainen oli maksanut palkkion, koska oli tehnyt toimeksiantosopimuksen välitysliikkeen kanssa. Seitsemässä prosentissa tapauksista eli 51:ssä välityspalkkio oli selvityksen mukaan ilmeisesti peritty virheellisesti vuokralaiselta. Tämä toiminta keskittyi kolmeen välitysliikkeeseen.

-Etelä-Suomen lääninhallitus on ryhtynyt toimenpiteisiin selvittääkseen, rikkoivatko liikkeet välityslain 20 pykälää, joka mahdollistaa välityspalkkion perimisen vain toimeksiantajalta, toteaa tarkastaja Vilppu Elovaara.
Käytännössä välityslain rikkomisesta voi seurata varoitus tai välitysliikkeen määräaikainen sulkeminen, edelleen uhkasakko tai liikkeen poistaminen vuokravälitysrekisteristä.

Välitystapahtumista noin 20 prosentissa eli168 kertaa välityspalkkion oli maksanut toimeksiantajana toiminut asunnon omistaja. Vajaassa puolessa näistä tapauksista vuokralainen oli kuitenkin maksanut 1-12 kuukauden ajan korotettua vuokraa.

-Tällä menettelyllä pyrittiin hyvittämään vuokranantajalle tämän maksama palkkio, huomauttaa Elovaara.

Lahdessa ja Hämeenlinnassa

Lahdessa ja Hämeenlinnassa tutkittiin kymmenen välitysliikkeen toiminta 273 välitystapauksen osalta. Lahdessa noin 60 prosentissa välitystapauksista asunnon omistaja oli maksanut välityspalkkion ilman että vuokralainen oli maksanut asiakirjoista ilmenneiden tietojen perusteella korotettua vuokraa.

Hämeenlinnassa näin oli noin 75 prosentissa tapauksista. Lahdessa yksi tapaus johtaa jatkotoimiin, kun välityspalkkio oli peritty sekä vuokranantajalta että vuokralaiselta. Hämeenlinnassa ei epäselvyyksiä ilmennyt.

Lääninhallitus pitää rekisteriä laillisista välitysliikkeistä. Rekisteriin merkitään mm. liikkeelle annetut varoitukset ja toimintakiellot.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat