EM-kisaturisteilla todettu lisätartuntoja – Etelä-Karjalassa ollaan huolissaan Venäjältä tulevista tartunnoista: "Siellä jyllää deltavariantti"

3:04
Venäjältä palanneilla EM-kisaturisteilla todettu lisää koronatartuntoja – kisaturistien juhannussuunnitelmat huolestuttavat.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin johtaja Tuula Karhula on huolestunut Venäjältä tulevista koronatartunnoista. Hän kertoo MTV Uutisille, että Nuijamaan kohdalla rajan ylittäneillä kisaturisteilla on todettu kaksi lisätartuntaa eilen illalla.

Kisaturistien tartuntoja ilmoitettiin eilen päivällä kuusi kappaletta.

– Eilisen iltapäivän ja illan aikana tuli vielä kaksi lisää. Kokonaissaldo Nuijamaan raja-asemalta on nyt 16, kertoo Karhula.

Nuijamaan raja-aseman kohdalla on testattu yhteensä 300 oletettavasti kisaturistia. Eilen tiedossa oli yhteensä 86 tartuntaa Nuijamaan ja Vaalimaan raja-asemilta.

Karhulan mukaan raja-asemien testit lähetetään Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin tutkittavaksi.

– Sinnehän ne ovat meiltä menneet ja yleensä tulokset on saatu viimeistään kahden vuorokauden sisällä. Oletettavasti pitäisi olla nyt kutakuinkin kaikki näytteet tutkittu.

"Olettettavasti on vielä muita tartuntoja"

Huolta herättää kuitenkin kisaturistien mahdollinen liikkuminen ympäri maata juhannuksen viettoon.

– Kaikille ollaan tiedotettu, että pysyisivät omaehtoisessa karanteenissa. Siitä voi vapautua vasta kun vähintään 72 tunnin kuluttua otettu näyte on negatiivinen.

– Altistumisesta kesää yleensä se viisi vuorokautta ennen kuin tauti puhkeaa. Olettettavasti on vielä siis muita tartuntoja, mutta ne eivät ole jääneet vielä kiinni rajatestissä.

Karhulan mukaan itärajan takaa saattaa kulkeutua tartuntoja Suomeen muiltakin kuin kisaturisteilta.

– Olen jonkin verran huolissani ylipäätään Venäjältä tulevista tartunnoista. Nythän kiinteistöjen omistajat saavat tulla Suomeen. Meillä on Etelä-Karjalassa näitä mökkejä ja mökinomistajia tulee oletettavasti seuraavan viikon sisällä vielä.

– Yleensä heinäkuun alussa tämä matkailu lisääntyy vielä. Ylipäätään olemme huolissamme Venäjältä tulevista tartunnoista, koska siellä selkeästi jyllää nyt tämä deltavariantti.

Pietarissa matkailleilla suomalaisilla on todettu jo lähes sata koronavirustartuntaa.

THL suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista Venäjälle. Lisäksi vahva suositus on, että kaikki Venäjältä Suomeen palaavat matkustajat hakeutuvat koronavirustestiin 72 tuntia Suomeen paluun jälkeen ja välttävät sosiaalisia kontakteja testituloksen valmistumiseen saakka.

Lisätartunnoista kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja