Vuoden kovin kännykkäkolmikko MTV3:n syynissä – miten uusi Lumia pärjää?

Joulu lähestyy hiljalleen ja lahjalistoihin alkaa samalla virrata yhä enemmän toiveita.

Monen mielessä siintää uusi ja uljas älypuhelin, joka tarjoaisi mahdollisimman paljon hyötyä ja huvia. Tämän vuoden kovimpia hittipuhelimia ovat Samsung Galaxy S III, Apple iPhone 5 sekä parhaillaan markkinoille tuloaan tekevä Nokia Lumia 920.

MTV3 Uutiset testaili kyseisen kolmikon kameroita viime lauantaina. Nyt vertailemme puolestaan laitteiden yleistä käyttötuntumaa keskenään.

Käsissämme on siis kolmen merkittävän kännykkävalmistajan lippulaivamallit. Tilanteen kutkuttavuutta lisää se, että kaikki luurit käyttävät eri käyttöjärjestelmiä: Galaxy S III käyttää Googlen Androidia, iPhone 5 käyttää iOS 6 -järjestelmää ja Lumia 920 puolestaan Microsoftin uutta Windows Phone 8 -alustaa.

Kääritäänpä pitemmittä puheitta hihat ylös ja pureudutaan kilpakumppaneiden vahvuuksiin sekä heikkouksiin.

Yllättävän erilaiset kilpakumppanit

Kukin kolmesta puhelimesta tarjoaa käyttäjälle suorastaan massiivisen määrän ominaisuuksia, joiden luettelointi vaatisi paksun kirjan verran tekstiä. Peruskäyttäjän kannalta oleellisinta on se, mikä on laitteen käyttötuntuma ja siitä välittyvä "fiilis".

Nykyisiä älypuhelimia kritisoidaan joskus siitä, että ne eivät juuri eroa toisistaan. Tämänkertaisessa testissämme kukin kolmesta puhelimesta erottautuu jopa yllättävän selvästi omaksi yksilökseen.

Jo ulkomuodoltaan ja kooltaan laitteet poikkeavat huomattavasti toisistaan. Eroavuudet jatkuvat myös käyttöjärjestelmäpuolella.

iPhone 5

Joukkion siroin osanottaja on älypuhelimien klassikkoasemaan kivunneen iPhone-malliston uusin tulokas, eli iPhone 5. Kyseessä on myös testimme kevyin laite. Ulkoisesti laite muistuttaa huomattavan paljon iPhone 4 -mallia. Poikkeuksena on neljän tuuman kokoiseksi venytetty näyttö, joka on samalla lisännyt laitteen korkeutta. iPhone 5 on kuitenkin edeltäjäänsä ohuempi ja kevyempi.

Perinteistä puhelinkäyttöä ajatellen iPhone 5:n muotoilu on testijoukon paras. Kapea puhelin istuu mukavasti pienemmälläkin kämmenellä, ja metallinen runko antaa laadukkaan vaikutelman. Mattapintainen alumiininen takaosa on kuitenkin altis naarmuuntumiselle.

Nettikäyttöä ajatellen iPhonen edelleen pienehkö näyttö ei pärjää kilpakumppaneilleen, vaikka se onkin erittäin tarkka ja hyvälaatuinen.

Lumia 920

Joukon jykevintä kastia edustaa Nokian Lumia 920. Laitteen muotokieli on hieman ristiriitainen: Yksiosainen mattapintainen vankka kuori näyttää ja tuntuu edeltäjänsä Lumia 900 -puhelimen tavoin erittäin laadukkaalta. Rakenteellisesti Lumia 920 onkin testijoukkomme laadukkain ja tyylikkäin.

Samalla laite on kuitenkin nykypuhelimeksi jopa tuskastuttavan raskas. Laitteen ylä- ja alaosan reunat ovat terävät, ja pitempiaikaisessa käytössä reunojen raapiminen kämmentä vastaan alkaa ärsyttää yhä enemmän.

Laitteen oikeassa reunassa olevat kameranäppäin, äänenvoimakkuuspainikkeet ja virtapainike ovat alttiita virhepainalluksille. Lisäksi näytön alapuolella on yllättävän paljon ns. hyödyntämätöntä tilaa.

Joukon hienoimmasta rakenteesta huolimatta Lumia 920:n "näppituntuma" jääkin kokonsa ja painonsa takia heikoimmaksi.

Laitteen näyttö on iPhone 5:n tavoin erinomainen. 4,5-tuumaiselta näytöltä nettisivujen ja muiden toimintojen käyttäminen on iPhonea sujuvampaa.

Lumia 920 tarjoaa myös muutamia erittäin mielenkiintoisia erikoisominaisuuksia, kuten langattoman latauksen sekä kosketusnäytön, jota voi käyttää vaikka tavalliset hansikkaat kädessä. Perehdymme näihin ominaisuuksiin erillisessä testissä huomenna.

Galaxy S III

Muotoilunsa ja painonsa puolesta Galaxy S III sijoittuu Lumian ja iPhonen välimaastoon. Kooltaan luuri on samaa luokkaa Lumian kanssa, mutta pyöristetymmät reunat ja kevyempi rakenne saa Galaxy S III:n tuntumaan huomattavasti kompaktimmalta käsissä.

Lisäksi Galaxy S III tarjoaa joukkion suurimman näytön, joka käyttökokemukseltaan alkaa lähestyä jo tabletkoneiden käytettävyyttä. Näyttönsä koon puolesta Samsung sopii testiryhmästä parhaiten tekstien kirjoittamiseen ja nettisurffaukseen. Muiden osanottajien tavoin myös Samsungin lippulaivapuhelimen näyttö on esimerkillisen terävä ja värikylläinen. Super Amoled -näyttöteknologia tarjoaa lisäksi erittäin syvät mustan tasot.

Tavallista puhelinkäyttöä ajatellen Galaxy S III:n muotoilu on eräänlainen kompromissi Lumian ja iPhonen väliltä. Muotoilun puolesta voidaankin tiivistetysti todeta, että Galaxy S III on testijoukkion monikäyttöisin laite. Laatuvaikutelma on kuitenkin kolmikon muovisin, johtuen suurilta osin takaosan ohuesta muovikannesta.

MTV3 testasi Galaxy S III-puhelinta ensimmäisen kerran jo kesällä. Voit lukea kattavamman testimme Galaxy S III:sta .

Käyttöjärjestelmät, riviin järjesty!

Galaxy S III:n käyttämän Android-järjestelmän ja iPhonen iOS-alustan ulkoasu sekä peruskäyttö muistuttavat monin tavoin toisiaan. Niiden tarjoama työpöytänäkymä sovellusikoneineen on kaikille tuttu jo pöytätietokoneiden maailmasta.

Monen onkin helppo tulla nopeasti sinuiksi näiden käyttöjärjestelmien kanssa. Kumpikin alusta toimii erittäin intuitiivisesti ja johdonmukaisesti. Lisäksi Androidiin ja iOS-järjestelmään on saatavilla sovelluskaupoista valtavat määrät mielenkiintoisia ja hyödyllisiä sovelluksia.

Käyttöjärjestelmiä vertailtaessa Lumia 920:n käyttämä Windows Phone 8 -alusta eroaa selvästi joukosta.

Käyttäjästä riippuen kyseessä on hyvä tai huono asia: Reaaliajassa päivittyvistä värikkäistä tapahtumaruuduista muodostuva Lumia 920:n kotinäyttö on hyvin pelkistetyn oloinen. Suunnittelussa on kiinnitetty huomiota siihen, että laitteen käyttäjä pääsee nopeasti katsomaan sähköposteja ja hyppäämään Facebookiin ja muihin sosiaalisiin palveluihin. Täten se varmasti vetoaa etenkin sosiaalisen median himokuluttajiin.

Samalla laatikkonäkymät vaikuttavat värikkyydestään huolimatta turhan monotonisilta, joidenkin mielestä jopa ahdistavilta. Myös puhelimen valikoissa hyppiessä käyttäjä saattaa tuntea välillä olevansa hieman kuutamolla. Kysymys on pitkälti tottumiskysymyksestä.

Lumia 920

iPhone 5

Galaxy S III

Käyttöjärjestelmä

Windows Phone 8

iOS 6

Android 4.1.1

Koko

130.3 x 70.8 x 10.7 mm

123.8 x 58.6 x 7.6 mm

136.6 x 70.6 x 8.6 mm

Paino

185 g

112 g

133 g

Prosessori

1.5 GHz -kaksiydinprosessori

1.2 GHz -kaksiydinprosessori

1.4 GHz -neliydinprosessori

Näyttö

4,5 tuumaa, 768 x 1280 pikseliä

4 tuumaa, 640 x 1136 pikseliä

4,8 tuumaa, 720 x 1280 pikseliä

Kamera

8.7 megapikseliä

8 megapikseliä

8 megapikseliä

Muisti

32 Gt, 1 Gt RAM, ei muistikorttipaikkaa

16/32/64 Gt, 1 Gt RAM, ei muistikorttipaikkaa

16 Gt, 1 Gt RAM, muistikorttipaikka (64 Gt)

Akun kesto

Alle 11 tuntia puhetta 3G-verkossa

8 tuntia puheaikaa 3G-verkossa

Yli 11 tuntia 3G-verkossa

Hinta

600e

700-900e

550e

Tilanne tuntuu olevan hieman sama kuin uudessa Windows 8 -käyttöjärjestelmässä kokonaisuudessaan. Verkossa on liikkunut huomattavan paljon kommentteja, joissa perinteiseen työpöytänäkymään tottuneet käyttäjät eivät ole lämmenneet tietokoneen ilmettä hallitsevalle laatikkonäkymälle.

Tilanne saattaa kuitenkin muuttua hyvinkin pian, kun Windows 8 -järjestelmä alkaa levitä ja ihmiset tottuvat sen logiikkaan. Lumia-mallistolle ja muille Windows-luureille tästä on selvää synergiaetua, käyttäjä kun pystyy nopeasti vaihtamaan käyttöä tietokonepäätteeltään samaa järjestelmää tukevaan mobiililaitteeseen, joka lisäksi näyttää visuaalisesti samankaltaiselta.

WP8 ei missään nimessä ole huono järjestelmä, mutta se kyllä vaatii enemmän totuttelua, etenkin jos käyttäjä on tottunut aiemmin iPhonen tai Android-puhelimen näpräilyyn.

Lisäksi sovellustarjonta ei WP8:n tapauksessa yllä vielä kilpakumppaniensa tasolle.

Minkä puhelimen ottaisit mukaan autiolle saarelle?

Sitten saavutaankin vertailumme hankalimpaan osaan: Jos saisit valita vertailun kolmesta luurista vain yhden mukaasi autiolle saarelle, niin minkä ottaisit?

Valintaa hankaloittaa se, että kukin puhelin toimii omista lähtökohdistaan käsin suorastaan erinomaisesti. Kaikki testimme osanottajat toimivat erittäin jouheasti ilman minkäänlaista tökkimistä. Tässä mielessä ei väärää valintaa voi edes tehdä.

Käyttöjärjestelmän mielekkyys on pitkälti makukysymys. Eroavuutensa takia Lumia 920 joko kiinnostaa suunnattomasti tai sitten toisessa ääripäässä vieroksuttaa ostajakandidaattia.

Testilaitteiden näytöt ovat laadultaan ja tarkkuudeltaan hyvin tasaväkiset. Valintakriteeriksi tässä tapauksessa nousee se, minkä kokoinen näyttö käyttäjää eniten miellyttää.

Musiikin kuuntelu puhelimen omalla kaiuttimella on heikkoa testimme kaikilla laitteilla. Parhaiten äänentoistosta suoriutuu iPhone 5 ja perässä melko tasaväkisinä porskuttavat Lumia 920 ja Galaxy S III.

Kyseessä on siis varsin tasaväkinen kilpailutilanne, mutta tällä hetkellä IT-toimittajan valinta autiolle saarelle mukaan otettavaksi puhelimeksi on Samsung Galaxy S III. Laitteessa on testijoukon suurin ja samalla käyttökelpoisin näyttö leffojen katselusta sähköpostien kirjoittamiseen. Luuri on silti olemukseltaan kevyempi kuin Lumia 920.

Laitteen ilmoitettu akun kesto on testiryhmän paras, ja kilpailijoistaan poiketen siinä on myös ylimääräinen muistikorttipaikka. Lisäksi Galaxy S III sisältää neliydinprosessorin, ja se on silti testijoukon edullisin puhelin.

Megahitiksi noussut iPhone on myös varma valinta. Tosin iPhone 5 alkaa uudistuksistaan huolimatta vaikuttaa perusolemukseltaan jo hieman ikääntyneeltä kokonaisuudelta eikä se juuri eroa edeltäjistään.

Applella on selvästi ajateltu, että toimivaa ja hyvää kokonaisuutta ei kannata lähteä liian radikaalisti muuttamaan. Ja näin varmasti onkin, mutta samalla tietynlainen "pysähtyneisyys" tarjoaa kilpailijoille tilaisuuden vallata itselleen lisää tilaa.

Kuten vertailussamme on jo mainittukin, niin testikolmikon ristiriitaisin laite on Lumia 920, jonka erilaisuus kilpakumppaneihin verrattuna on näkökulmasta riippuen heikkous tai vahvuus.

Tulevaisuutta ajatellen parhaillaan haastajana toimivan Lumian näkymät vaikuttavat valoisilta. Kun Windows 8 -alusta alkaa yleistyä pöytäkoneissa, kannettavissa ja tableteissa, tulee se tarjoamaan paljon nostetta myös kännykkäpuolelle. Esimerkiksi kehittäjät pystyvät jatkossa laatimaan sovelluksia ja pelejä laajasti koko Windows-alustalle ilman, että sovelluksista tarvitsisi tehdä erikseen työtä vaativia mobiiliversioita.

Kun uusi Windows 8 nytkähtää toden teolla liikkeelle, niin tässä vaiheessa autiolle saarelle saattaisikin lähteä mukaan Lumia.

Toisistaan eroavilla kilpakumppaneilla on yksi yhteinen nimittäjä: Älypuhelimet eivät ole koskaan ennen olleet näin hienoja! Joten ei muuta kuin lahjalistaa rustaamaan.

Huomenna perehdymme tarkemmin Lumia 920 -kännykän tarjoamiin erikoisominaisuuksiin.

Mikä näistä kolmesta älypuhelimesta olisi oma valintasi? Voit perustella valintaasi oheisessa kommenttiosiossa.

Lue myös:

    Uusimmat