Mainos

Vuoden isät kertovat MTV:lle arjestaan – Pasi Uhtakari, 42: "Sain luvan rakastaa puolisonikin lapsia"

1:41

Perhe-ja peruspalveluministeri Juha Rehula palkitsi tänään Vuoden Isä -palkinnolla Sastamalassa asuvan uusperheenisän Pasi Uhtakarin.

42-vuotiaan Pasi Uhtakarin isyys on sosiaalista ja arkista isyyttä. Isänä Uhtakari uskoo olevansa reipas, huumorintajuinen sekä välittävä.

– Oma isäni on minulle todella rakas. Opin omalta isältäni paljon asioita ja sain hyvän kasvatuksen. Oma isä on ollut esimerkkinä siinä, miten tätä hommaa pitää hoitaa, mutta soveltanut oppeja nykyaikaan, kiittää Uhtakari.

Uhtakarin mukaan isän läsnäolo arjessa antaa paljon koko perheelle. 

Haluan olla erehtyväinen vanhempi

Toinen palkittu on kuopiolainen kolmen lapsen lähihuoltaja Jussi Hartikaisen, joka tekee vapaaehtoistyötä vanhempien erotilanteessa ja lasten urheiluvalmentajana.

– Elämän mottoni on urheilullinen nopeus, koska meille kaikille on annettu aikaa yhtä paljon, eli meillä on vain tämä hetki. Toisaalta olen äärimmäisen laiska ja teen vain tarpeelliset asiat eikä esimerkiksi siivous ole aina niin tärkeää, paljastaa Hartikainen.

Hartikainen on ollut jo 23 vuotta lähihuoltaja, sillä lapset ovat äidillään joka toinen viikonloppu.

– Vanhin tyttäreni Brea, 24v, on jo muuttanut kotoa pois. Teini-ikäiset poikani Julius, 13v, ja 16-vuotias Kalle asuvat kotona. Isäni olen lukenut kaikki kasvatusoppaat, mutta teen virheitä ja opin niistä. Tunnustan virheeni avoimesti lapsilleni ja pyydän anteeksi, lisää Hartikainen.

Hartikainen auttaa eroisiä monin eri tavoin vetämällä esimerkiksi vertaistukiryhmiä.

– Sain aikoinaan itsekin apua ja olen siitä ikuisesti kiitollinen. Haluan omalla panoksellani auttaa muita nyt vastaavasti, tunnustaa Hartikainen.

Uusperhemme sulautui yhteen nopeasti

Uhtakarin mukaan uusperheen yhteensovittamisessa on monta mutkaa matkassa.

– Yhdessä tehden ja matkaten uusperheen arki on yllättävän helppoa, vaikka sanotaan uusperheen yhteen hitsautumisen vievän seitsemän vuotta – mutta meidän perheessä se tapahtui paljon aikaisemmin, toteaa onnellinen isä.

Uhtakarin mukaan vaimo antoi luvan rakastaa myös vaimon biologisia lapsia.

– Menimme nopeasti vaimon kanssa yhteen ja hitsauduimme perheeksi nopeasti sen ansiosta, koska vaimoni Leena antoi luvan rakastaa myös omia lapsiaan. Tämän vuoksi saimme paketin kasaan nopeasti, paljastaa Uhtakari.

Uhtakarin uusperheeseen kuuluu hänen oma biologinen lapsi Topi, 14v, sekä kaksi vaimon biologista lasta Matilda, 17v, ja erityislapsi Allu, 12v.

– Allu on meidän perheessä kuitenkin normaalein, vaikka onkin kehitysvammainen. Harrastan Allun kanssa judoa sovellutun judon ryhmässä, sanoo Uhtakari.

Me mennään miesten tavalla

Allun ja Pasin yhteisen urheiluharrastuksen myötä vaimo on oppinut luottamaan siihen, että perheen miehet selviävät myös keskenään.

– Vaimollani on kaikki narut aina hallussaan ja aikataulut ovat viimeisen päälle tiptop. Pikkuhiljaa olen saanut tilaa mennä jätkien kanssa kahdestaan eikä aikataulut sitä etukäteen. Me mennään nyt omalla tavallamme leireille miesten tavalla, toteaa Uhtakari.

Uhtakarin mukaan äidit antavat tilaa, kun huomaavat miesten pärjäävän.

– Meidän miesten aikataulut eivät ole minuutin päälle eikä menoa haittaa, vaikka kengännauhat eivät ole juuri oikein solmittu, naurahtaa Uhtakari iloisesti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.